Påskhelgen är även en storhelg för båtmotortjuvar, enligt försäkringsbolagens och polisens statistik. Tjuvarna blir alltmer proffsiga och målmedvetna visar flera stölder den senaste tiden. – Förra veckan stals åtta motorer från en marina i Kungsbacka. ..." /> Ny säsong för båtmotortjuvar | På Kryss Ny säsong för båtmotortjuvar | På Kryss
Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Ombord, Säkerhet

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Ombord   Säkerhet

Ny säsong för båtmotortjuvar

16 mars, 2016 – 15.40 Kommentarer inaktiverade för Ny säsong för båtmotortjuvar
BILD: POLISEN

Påskhelgen är även en storhelg för båtmotortjuvar, enligt försäkringsbolagens och polisens statistik. Tjuvarna blir alltmer proffsiga och målmedvetna visar flera stölder den senaste tiden.
– Förra veckan stals åtta motorer från en marina i Kungsbacka. Den största var på 300 hästar och bara logistiken för att transportera stöldgodset kräver stora resurser och förberedelser, säger Thomas Andersson på polisens nationella operativa avdelning.

Båtmotorstölderna har ökat under de senaste veckorna på både väst- och östkusten. I förra veckan stals åtta motorer vid ett tillfälle från Jensen & Englund. Motorerna var relativt nya och den största en 300-hästars Yamaha.

– Det är inte enkelt att stjäla åtta sådana stora motorer. Det är helt enkelt jädrigt professionellt, säger Thomas Andersson som har arbetat med båtrelaterade stölder de senaste året inom projektet Båtsamverkan Väst, men som nu arbetar på riksplanet för att motverka båtstölder.

Men båtutrustning lockar alla typer av tjuvar. Kontraster till de proffsiga tillslagen är det också gott om. Bland annat har polisen identifierat ett tillvägagångssätt som inte är optimalt ur tjuvens synpunkt.

– Vi kallar dem Borrligan eftersom de borrar sönder fästet på motorn. Det måste de ju sen fixa till om de ska sälja motorn som hel. Senast stal de en 225-hästars Honda i Bohuslän. De släpade ut en soffa som de la ner motorn på för att inte skada den, men metoden leder till extrajobb så alldeles proffsiga är inte just det gänget.

Thomas råd till båtägaren är att göra det svårt för tjuven:
– Märk motorn och ha bra med lås och under uppsikt. Dolda spårsändare på motorn har lett till att vi hittat motorer och i ett fall kunnat gripa misstänkta tjuvar.

Ett annat tips är att följa var stölderna sker på polisens facebook-sida och att vara uppmärksam när något skett i närheten av sin egen båt. Segelbåtsägare som hänger på sina utombordare innan sjösättning råder Thomas att istället vänta tills båten är sjösatt.

Polisen satsar från och med i år mot båtrelaterade stölder på riksnivå. Efter att projektet Båtsamverkan i Väst har haft fråmgångar med att sänka brottsligheten har Thomas Andersson numera uppdraget att utveckla båtsamverkan över hela landet.
Båtrelaterade stölder minskade med 26 procent i region Väst under 2014 och 2015 jämfört med med minskningen i Stockholm som endast var åtta procent.

Bilder: Polisen

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, , , , ,