Ovanligt varma havstemperaturer kan få nya vattenlevande organismer och arter att flytta längre norrut. För havet och dess invånare kan det innebära stora konsekvenser. Redan i mitten av juli var Västerhavet utanför den svenska västkusten lika ..." /> Nya arter kan etablera sig på Västkusten | På Kryss Nya arter kan etablera sig på Västkusten | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Nya arter kan etablera sig på Västkusten

3 augusti, 2021 – 10.54 2 kommentarer
Asian Shore Crab
ISO 500 | F6.3 | 1/100s | Panasonic G85 with LEICA DG 100-400

#lumix85 #panasonic #g85 #shoreline #nature #wildlifephotography #wildlife #hermitcrab #hermit #lobster #crab #beach #swamp #heron #summer #wild #ocean #fish

Ovanligt varma havstemperaturer kan få nya vattenlevande organismer och arter att flytta längre norrut. För havet och dess invånare kan det innebära stora konsekvenser.

Redan i mitten av juli var Västerhavet utanför den svenska västkusten lika varmt som det brukar vara i slutet av sommaren. Utöver att havet har blivit surare av koldioxidutsläpp, som bildar kolsyra i vattnet, innebär höjda vattentemperaturer ytterligare en stress för de organismer som lever i havet. Det säger Johannes Olsson, biolog och pedagog på Maritiman i Göteborg till GT. Om vattentemperaturerna fortsätter att stiga, säger han, kan det innebära nya möjligheter för organismer och arter som tidigare inte har kunnat leva på Västkusten att flytta dit söderifrån. Det kan till exempel handla om arter som lever i Sydeuropa, i Biscayabukten och längs Portugals och Spaniens kust. Ett exempel är skadliga alger som kan tänkas etablera sig här.

Ett liknande problem är de invasiva djur- och växtarter som sprider sig till nya miljöer genom barlastvatten från stora fartyg. Till exempel har den asiatiska blåskrabban setts ända upp på Blekingekusten och den svartmunnade smörbulten och det japanska ostronet har kommit till svenska vatten på samma sätt.

2 kommentarer »

  • Björn Henriksson skriver:

    Och vad kan du eller vi göra åt detta?
    Ingenting påstår jag för vi kan inte ändra jordens klimat även om du vill det.
    Anpassning gäller!!!

  • Den här artikeln verkar vara mer propaganda än vetenskap. 95% av klotets koldioxid finns i havet och att havet blivit surare är en matematisk omöjlighet. Har havet blivit varmare tvivlar jag på men det finns väl mätserier på 50-100 år som han kan redovisa.
    Skadliga alger växer så det knakar, men goda alger då?