I tre års tid har Skärgårdsstiftelsen fokuserat på livet i naturreservatens vattenområden efter upptäckten att fritidsbåtarnas ankare förstör sjöbotten. Grunda varma havsvikar är populära både hos djur och människor sommartid. Men naturen under vattenytan är känslig för störningar. I ..." /> Nya metoder ska rädda känslig botten | På Kryss Nya metoder ska rädda känslig botten | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Nya metoder ska rädda känslig botten

15 mars, 2022 – 13.15 En kommentar
Bild: Adobe bewert

I tre års tid har Skärgårdsstiftelsen fokuserat på livet i naturreservatens vattenområden efter upptäckten att fritidsbåtarnas ankare förstör sjöbotten.

Grunda varma havsvikar är populära både hos djur och människor sommartid. Men naturen under vattenytan är känslig för störningar. I projektet ”Skydd under ytan” har Skärgårdsstiftelsen prövat olika metoder för att förbättra miljön för fiskar och vattenväxter – som visat på goda resultat. Bottnar har inventerats och bojar placerats ut i naturhamnar.

– Bojarna ger en positiv effekt på bottenvegetationen vilket gynnar både djur- och fiskliv. Att naturen svarade så snabbt hade vi inte trott, säger Cecilia Wibjörn, projektledare för ”Skydd under ytan”, Skärgårdsstiftelsen, till SvT Nyheter.

Skärgårdsstiftelsen har även tittat närmare på om det går att använda den näringsrika blåstången som gödsel för att minska övergödningen i Östersjön.

Här kan du läsa slutrapporten för Skärgårdsstiftelsens projekt ”Skydd under ytan”.

En kommentar »

  • Henrik Eriksson skriver:

    Mycket bra, lägg ut bojar i fler av de stora populära naturhamnarna. Även bergöglor i de populäraste naturhamnarna vore bra, det är ganska sönderhackat i land för bergkilarna på en del ställen och de träden i närheten skadas också av alla som förtöjer i dem.