Initiativet Miljönen har hittills gett 3,5 miljoner kronor till musselodlingar i Stockholms skärgård som bidrar till minskad övergödning av Östersjön. Musselodlingarna minskar övergödningen av Östersjön på ett naturligt sätt. Musslorna livnär sig på alger och tar på så ..." /> Nya musselodlingar i Stockholms skärgård | På Kryss Nya musselodlingar i Stockholms skärgård | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Nya musselodlingar i Stockholms skärgård

19 juni, 2023 – 12.55 4 kommentarer
Nya musselodlingar i Stockholms skärgård

Initiativet Miljönen har hittills gett 3,5 miljoner kronor till musselodlingar i Stockholms skärgård som bidrar till minskad övergödning av Östersjön.

Musselodlingarna minskar övergödningen av Östersjön på ett naturligt sätt. Musslorna livnär sig på alger och tar på så sätt upp näring som annars skulle bidra till både algblomning och döda bottnar. Genom att sedan använda musslorna på land som foder eller gödsel bildas ett cirkulärt flöde, som motverkar att näringen blir kvar på havets botten.

Nu har Ecopelag, den icke-vinstdrivande ekonomiska föreningen som driver musselodlingarna, fått ytterligare en miljon kronor från Premos och Apoteas initiativ Miljönen.

– Stödet är helt avgörande för oss. Utan det skulle det vara mycket svårare att skala upp antalet odlingar för att accelerera reningen av Östersjön, säger Martin Reutgard, projektledare på Ecopelag, som driver Miljönens musselodlingar i Norstensfjärden i Stockholms södra skärgård.

Pengarna räcker till 20 000 meter nya odlingsrep som sänks ner i havet. Under de 20 år som de kan skördas produceras ungefär 600 ton musslor, vilket ger 360 ton djurfoder. Det gör att 20 000 stockholmares fosforutsläpp neutraliseras över 20 år.

Bild: Ectopelag

4 kommentarer »

 • Jan Jarelius skriver:

  Musslorna borde komma till Ejdrarna som föda.
  De lider brist på Tiamin som finns i musslor och som är deras huvudsakliga föda.
  Nu när vattnet har blivit så mycket bättre i innerskärgården bör väl musslorna vara giftfria.
  //Janne

 • Nicke Wennerlund skriver:

  Hej. Varför blir de djurfoder? Är det inget för människan? mvh Nicke Wennerlund

 • Per Ibold skriver:

  Är musslorna otjänliga som människoföda pga tungmetaller och andra föroreningar i Östersjön och är de i så fall lämpliga som djurfoder?

 • Mikael Ernstsson skriver:

  Fantastiskt! Blir så glad när det finns eldsjälar som vill lägga ner tid på en så viktig sak.
  🤓🤓

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar