Skärgårdsstiftelsen har lagt ut 15 nya bojar i Östermarsfladen vid Nåttarö så att fler båtar ska kunna lägga till. På så sätt kan man minska ankringsskador på den känsliga havsbottnen. Totalt finns det nu 40 ..." /> Nya pålbojar i Östemarsfladen | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Nya pålbojar i Östemarsfladen | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Nya pålbojar i Östemarsfladen

25 september 2023 – 13:07 En kommentar
Nya pålbojar i Östemarsfladen

Skärgårdsstiftelsen har lagt ut 15 nya bojar i Östermarsfladen vid Nåttarö så att fler båtar ska kunna lägga till. På så sätt kan man minska ankringsskador på den känsliga havsbottnen. Totalt finns det nu 40 bojar i den populära viken.

Skärgårdsstiftelsen förvaltar 40 naturreservat i Stockholmsskärgård från Käringboda i söder till Örskär i norr. Även om de flesta av reservaten kan nås av reguljärtrafik väljer en stor del att ta sig ut i skärgården med egen båt. Många är dock omedvetna om att ankring kan skada naturvärden.

På Nåttarö i Stockholms södra skärgård finns den populära naturhamnen Östermarsfladen där det under högsäsong kan ankra mer än 100 båtar per natt. På botten växer flera känsliga arter som ålgräs, havsrufse, sudare och skruvnating.

I juni 2020 placerades 25 bojar ut i en del av viken för att minska ankring på platsen. Studier visar att på bottnarna i området med bojar minskade synliga ankringsskador och andelen känsliga arter i växtsamhällena ökade jämfört med kontrollområdet. Nu har alltså ytterligare 15 bojar lagts ut för att skydda den känsliga havsbottnen.

Arbetet med att testa bojar startades inom Skärgårdsstiftelsens projekt ”Skydd under ytan” och fortsätter inom projektet ”Skydd i grunda vikar”. Båda projekten finansieras av Världsnaturfonden WWF och Apotea.

Stock.adobe.com

En kommentar »

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar