Nu ändras flera kanaler för utläsningar av navigationsvarningar och väder via VHF- nätet. Förändringen rör flertalet lokala trafikkanaler längs med kusterna från norra till södra Sverige och gäller från och med den 1 november. Fritidsbåtar som ..." /> Nya radiokanaler för väder och varningar till sjöss | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Nya radiokanaler för väder och varningar till sjöss | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Nya radiokanaler för väder och varningar till sjöss

25 oktober 2022 – 09:18 8 kommentarer
 Fotograf/Källa: Sjöfartsverket

Nu ändras flera kanaler för utläsningar av navigationsvarningar och väder via VHF- nätet. Förändringen rör flertalet lokala trafikkanaler längs med kusterna från norra till södra Sverige och gäller från och med den 1 november.

Fritidsbåtar som vill ta del av utläsningar av navigationsvarningar och väder får nu byta kanal när flera kanaler på VHF-nätet ändras. Förändringen gäller flertalet lokala trafikkanaler längs med Sveriges kuster från norr till söder samt Vänern, Vättern och Mälaren. Nödkanalen 16 kommer dock fortfarande att finnas kvar.

–Trafikkanalerna på VHF-nätet är viktiga för sjösäkerheten. Vi har informerat handelsflottan om förändringarna och det är viktigt att även fritidsbåtar och mindre fartyg tar del av informationen, säger Berit Eklöf, systemingenjör på Sjöfartsverket.
Förändringen av trafikkanalerna gäller från den 1 november och är en del av det internationella projektet VDES, VHF data exchange system. VDES syftar till att frigöra bandbredd och möjliggöra datatrafik på VHF-nätet, bland annat för att utveckla AIS (Automatic Identification System), ett transpondersystem som används av fartyg runt om i världen för att dela bland annat position, kurs och fart med andra fartyg i närheten.

Läs mer på Sjöfartsverkets webbplats.

Lista över de nya lokala trafikkanalerna

Trafikkanal Ändras från Ändras till
Kalix 25 60
Luleå 24 61
Umeå 26 62
Örnsköldsvik 28 63
Kramfors 84 83
Sundsvall 24 60
Hudiksvall 25 61
Östhammar 24 62
Väddö 78 82
Svenska Högarna 84 83
Västerås 25 63
Torö 24 61
Fårö 28 62
Visby 25 63
Hoburgen 24 61
Kalmar 26 60
Ölands södra udde 78 22
Karlshamn 25 62
Malmö 27 65
Helsingborg 24 60
Grimeton 19 82
Göteborg 24 60
Uddevalla 84 61
Grebbestad 26 62
Trollhättan 25 2
Bäckefors 78 5
Motala 26 62

8 kommentarer »

 • Peter skriver:

  Har försökt göra provanrop till Stockholm radio på kanal 23 Kungshamn men får inget svar. I och med den nya kanalplanen så har man, som jag läst mig till, tagit bort duplexkanalerna, dvs att man sänder på enfrekvens och tar emot på en annan frekvens. Det måste ju ligga i radions programmering tycker jag. Om man nu tagit bort duplexkanalerna så är det kanske inte konstigt att man inte får svar. Måste man programmera om radion tro? Någon som gjort nån liknande reflektion?

 • Torbjörn Berg skriver:

  Sjöfartsverket har redan publicerat en aktuell ”VHF-karta”. Finns på deras hemsida i pdf-format, enkel och översiktlig,lätt att skriva ut.
  Klicka bara på Annas länk ovan.
  Hälsningar Torbjörn

 • Anders Fredriksson skriver:

  Det finns fler fel listan. Bl.a kanal 23 Västervik finns inte med alls. Skärpning! Hälsningar Anders

 • Håkan Stenhardt skriver:

  Den källa till trafikkanaler i duplex mot land som finns i båtarna eller på Internet brukar vara ”VHF-Kartan” utgiven av Stockholm Radio. Vore väl fiffigast om det kom en ny nu direkt. Eller om Sjöfartsverket som innehavare av VHF-nätet publicerar en själva.

  Hälsningar Håkan

 • Per Karlbom skriver:

  Om man, åtminstone på min VHF, anger en kanal som inte finns får man en särskild tonstöt som uppmärksammar en på att kanalen inte finns eller används. Jag antar att detta inte är något VHF-radion känner av själv, att detta programmerats in före leverans. Eller är jag fel ute? Någon som har koll?

 • Mats skriver:

  I många andra länder anger man på kanal 16 vilken kanal som kommer att användas för just det geografiska område du befinner dig i (ofta anges tre områden då du kan vara emellan).
  Detta är något vi verkligen saknade när vi efter vår långsegling åter kom in på svenska vatten.

  Hälsningar Mats

 • Ove Thorin skriver:

  Det finns fel i tabellen, Grimeton hette tidigare Varberg, har inte haft K 19 utan K 22 och nya sändaren i Trelleborg på K 82 är inte med.

  Hälsningar Ove