Nyckeln till att gå i mål är rätt besättning och bra förberedelser. Det säger kryssarklubbsmedlemmen Odd Lindqvist som har gått i mål varenda gång. Hur har du lyckats med bedriften att i 50 år ta dig ..." /> Odd har seglat 50 Gotland runt | På Kryss Odd har seglat 50 Gotland runt | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Odd har seglat 50 Gotland runt

23 oktober, 2023 – 10.38 Ingen kommentar
Odd har seglat 50 Gotland runt

Nyckeln till att gå i mål är rätt besättning och bra förberedelser. Det säger kryssarklubbsmedlemmen Odd Lindqvist som har gått i mål varenda gång.

Hur har du lyckats med bedriften att i 50 år ta dig i mål i Gotland runt?

– Jag har fått segla med duktiga människor. Till exempel med Håkan Södergren, Sune Carlsson och Ingemar Boding på Comfort. Jag har seglat trimaran, 80-fotare, 73-fotare, halvtonnare och entonnare, men till syvende och sist kommer jag alltid tillbaka till vilka jag har seglat med. Båtarna är viktiga, men människorna viktigare!

Hur började allt?

– När jag var 15 år parallellseglade vi med startfältet ut till Almagrundet i vår Fingal och vi seglade ifrån dem! Jag fick ett sug. Vad händer där bortom horisonten, vid jordens krökning? Första året, 1972, seglade vi en Swan 36, men vi var inte direkt framgångsrika utan gick på grund när vi skulle ta oss till starten och slutade som trea från slutet.

Vilken är den största förändringen under åren som gått?

– Storleken på båtarna. Mitt andra år seglade jag en Vega och då var det runt 50 sådana som deltog. Sen kom det mängder med vanliga familjebåtar. Scampi, Ballad och en del Maxi. Så ser det inte ut nu. I dag är båtarna större och materialen mer avancerade.

Hur har det påverkat deltagarna?

– Många skeppare är försiktiga med sina båtar. De vågar ibland inte utsätta dem för hårt väder eftersom de är rädda att något ska gå sönder. Men det är ofta mentalt.

Tekniken har också utvecklats?

– Förr var det navigation på gammalt sätt. I dag vet vi exakt var vi och alla andra befinner sig. Det har påverkat vår taktik på banan.

Dela med dig av ett härligt minne!

– En gång fick jag en vibb, en känsla av en ny vind, och mycket riktigt, vinden vred och vi kunde lämna hela startfältet bakom oss. Det var fantastiskt!

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar