Hem » Läsvärt, Mitt På Kryss

Läsvärt   Mitt På Kryss

”Oreflekterat” om rekordvarm sommar

10 oktober, 2018 – 14.34 2 kommentarer

Kryssarklubbaren Måns Norlin reagerade över På Kryss bevakning av årets rekordvarma sommar. Så här skriver han:

Hej,
Jag blev väldigt förvånad över hur oreflekterat förra numret av På Kryss var i avseende att det var bästa sommaren någonsin. 

Det var bästa sommaren vad gäller värme, en värme som också ledde till bränder i hela Sverige och värmeböljans kraft är en följd av ett förändrat klimat. Att inte lyfta klimatet i sammanhanget att det är den ”bästa” sommarn hittills i skärgården ger en bitter eftersmak. Inte minst för att prognosen är att vattennivån höjs med ett antal meter, vilket skulle leda till att vi i framtiden inte har någon skärgård. Detta faktum kan knappast ha undvikit er redaktion, vilket bidrar till min förvåning.

Jag älskar skärgården och segling, därför vill jag även att mina framtida barn och barnbarn ska få uppleva detta. Det finns också sätt att minska inverkan från sjöfart och sjöliv, bl. a. genom elfärjor, elbåtar och vätgasdrift, om samtidigt laddinfrastrukturen byggs ut. Vi seglare och båtfolk har ofta stort inflytande av samhället, därför finns också mycket På Kryss kan göra för att visa hur sjöfarten kan bidra till framtiden.

Ta gärna in info från exempelvis Johan Rockström och Pär Holmgren kring klimatförändringarnas konsekvenser för skärgården.Tack på förhand och för en bra tidning!

/Måns Norlin

Redaktionen svarar:

Hej Måns,
Ja, det var inte självklart att vi skulle formulera oss som vi gjorde i just den ingressen. Men efter diskussion kom vi fram till att ett reportage skulle få frossa i båtvädret som glatt så många just i sommar. Den mer faktamässiga bevakningen om koppling till bränder och klimatförändring publicerade vi istället på tidningens första insida med redaktionellt innehåll: sidan 6.
Och den människopåverkade växthuseffekten berättar vi mer om i andra sammanhang. Vi planerar också att titta tillbaka på just denna sommar när forskarna har gjort bokslut för året i ett större perspektiv.
Tack för synpunkterna och tipsen om Johan Rockström och Pär Holmgren!
Hälsningar,
Johan Boström, chefredaktör, På Kryss
På Kryss nr 7, 2018

På Kryss nr 7, 2018

,

2 kommentarer »

  • Jan Gabrielli skriver:

    En varm sommar är inte tecken på klimatförändring, vi behöver inte gå längre tillbaks än till 2017 så var sommaren ovanligt kall. Mycket i insändaren var ren överdrift och trams som till exempel att havsnivån stiger med ett antal meter och utplånar skärgårdarna. För Östersjöns del gäller att i värsta fall minskas landhöjningen till noll.

    Vad gäller eldrift till sjöss hoppas jag redaktionen kan hålla diskusionen på en verklighetsnära nivå, högspänningslednigar och ställverk kors och tvärs genom skärgården är inte heller så miljövänligt.

  • Svenning Ericsson skriver:

    Kajerna i Stockholm blir allt högre beroende av landhöjning. Det finns inga tecken på att landhöjningen beror på sommaren 2018. Världssvälten minskar och likaså ökenutbredningen så vad klagas det på? För lite pengar…