Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Örlogskaptenen: Därför åker vi fort

12 juni, 2018 – 14.36 3 kommentarer

Det är fler militära fartyg i skärgårdarna sedan något år. Örlogskaptenen Anders Fornelius Hecker som är fartygschef på ett av Flottans största stridsfartyg, korvetten Helsingborg, hoppas att allmänheten har förståelse för militärens behov av övning.

– Flottan höll väldigt låg profil under några år, men nu har läget förändrats med mer militär aktivitet från andra länder i Östersjön. Det finns skäl att hålla koll på vårt område och vi är numera mer i skärgårdarna med alla våra fartyg sedan några år tillbaka. Uppdraget att sjöövervaka låg tidigare hos vissa båtar, men nu har i stort sett samtliga fartyg, och även de stora korvetterna, det uppdraget. Vi har alltid ett fartyg ute för övervakning och övar förstås året om. Ett av våra huvuduppdrag är att skydda sjöhandeln och det är ändå 90 procent av handeln med Sverige som går på köl.

Många fritidsskeppare tycker att ni ofta håller hög fart även i skärgården. Varför gör ni det?
– Hastighet är vårt främsta skydd och ibland största tillgång. Vi måste kunna förflytta oss säkert inomskärs för att hålla oss undan, men också för att överraska en fiende. Enda sättet att bli bäst på det är att öva. Men självklart måste vi visa hänsyn så mycket vi kan och det gör vi. Vi håller koll även på förtöjda båtar och saktar ner om vi ser att en båt ligger illa till. Samtidigt tror jag att fler kan bli bättre på att förtöja så att båten inte skadas när det kommer svall.

Översikten från korvetten Hälsingborg är bra, men manöverfömågan med 600 ton fartyg är begränsad.

Översikten från korvetterna i Visbyklassen är bra, men manöverfömågan för 600 ton fartyg är begränsad trots vattenjet.

Vad vill du mer säga till skepparna på fritidsbåtarna som möter er?
– Precis som sjöfarten har vi begränsad manöverförmåga och är tacksamma för att alla håller avstånd. Och att man är tydlig med sin avsikt. Om vi går sakta kan det innebära att vi har utrustning i vattnet för att exempelvis lyssna efter undervattensverksamhet. Då vill vi också att man håller avstånd för att vi inte ska störas av buller. Jag tycker att samarbetet i skärgårdarna fungerar bra mellan oss och fritidsbåtar. Sen är det så att allmänheten också är våra bästa ögon och öron längs kusterna. Vi är tacksamma om man hör av sig när man sett något som man tror att vi borde veta om. Det är bara att ringa och berätta vad man har sett.

Korvetten Hälsingborg har ett större vindfång än Flottans segelfartyg Gladan och Falken, men helst seglar fartygschefen Anders Fornelius Hecker familjens Omega 42.

Korvetten Helsingborg har ett större vindfång än Flottans segelfartyg Gladan och Falken, men helst seglar fartygschefen Anders Fornelius Hecker familjens Omega 42.

Hur ser ditt eget båtliv ut när du inte är fartygschef här?
– Vi har en Omega 42 i familjen. Den ligger i Stockholms skärgård och som småbarnsfamilj blir det färre överfarter till Åland och Finland just nu, men desto mer tid i skärgården. Och när jag hinner är vi en besättning som kör matchracing med J/92 på Lidingö!

Korvetten Helsingborg gästar centrala Stockholm från och med måndagen den 12:e juni till och med torsdag morgon den 14:e juni. Allmänheten är välkomna till aktiviteter vid kajen och att prata med besättningarna på plats. Korvetterna Visby, Helsingborg och Sundsvall, minjakt, stödfartyg och en spaningsbåt är också på plats.

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,

3 kommentarer »

  • Fredrik skriver:

    Härligt att se mer av Flottan i skärgården! När jag läser det Kurt skriver blir jag oroad – det är för allas vår skull som de övar och kör fort. Jag flyttar gärna på mig och tänker till en gång extra innan jag förtöjer för natten längs med militärlederna. Ser fram emot att hälsa med flaggan nästa gång jag möter ett vackert grått fartyg!

  • PerM skriver:

    En typiskt svensk prioritering.

  • Kurt Johansson skriver:

    Angående höga farter. Militären kan öva när inte fritidsbåtar är ute lika mycket. Alltså inte under sommarmånaderna och helger. De bör också förvarna när övningarna sker eftersom deras svall vida överskrider naturens krafter. Hälsningar Kurt Johansson