Årets upplaga av Strandens dag engagerade fler än 2 000 ungdomar och ledare från idrottsföreningar som tillsammans städade upp mer än 10 ton skräp från Sveriges stränder. Strandens dag, som gick av stapeln 17 september, är ..." /> Över 10 ton skräp bortstädat på Strandens dag | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Över 10 ton skräp bortstädat på Strandens dag | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Över 10 ton skräp bortstädat på Strandens dag

4 oktober 2022 – 09:14 3 kommentarer
Foto: Mårten Heslyk

Årets upplaga av Strandens dag engagerade fler än 2 000 ungdomar och ledare från idrottsföreningar som tillsammans städade upp mer än 10 ton skräp från Sveriges stränder.

Strandens dag, som gick av stapeln 17 september, är den svenska upplagan av internationella Coastal Cleanup Day, där volontärer över hela världen samlas för att städa stränder rena från skräp och bidra till renare hav. I tidningar som The Bangkok Post, Manila Times och Santa Monica Daily Press kommer nu rapporter om hur tusentals människor ställt upp och plockat skräp lokalt. Här i Sverige har 87 föreningar från Skåne till Norrbotten engagerat sig.

– Det är väldigt roligt att vi har fått ut 2 000 ungdomar och ledare, det visar ju på ett stort intresse från föreningslivet. Kombinationen av att göra något meningsfullt, skapa sammanhållning och dessutom få in en peng till föreningskassan gör Strandens dag till en mycket uppskattad aktivitet, säger Mårten Heslyk på Städa Sverige, idrottens miljöorganisation.

Bland skräpfynden finns cyklar, bildäck och faktiskt ett helt badkar. Men den största nedskräpningen handlar om tobaksprodukter. Tillsammans står cigarettfimpar och portionssnus för drygt 37 procent av allt det upplockade skräpet. Även internationellt är cigarettfimpar en stor del av nedskräpningen på världens stränder. Enligt årets rapport från Ocean Conservancy, organisationen som ligger bakom International Coastal Cleanup Day, kommer cigarettfimpar på andra plats på skräptoppen efter livsmedelsförpackningar. Att det svenska pantsystemet gör skillnad för nedskräpningen blir tydligt i de internationella skräpanalyserna. Där kommer dryckesförpackningar av plast redan på plats nummer tre.

3 kommentarer »

 • Gustaf Eklöf skriver:

  Ja, toapapper håller jag med om att man kan hitta och det är ju inte trevligt.
  Men jag tror inte toapapper ingick i de 10 ton skräpet som man hittade så därför kvarstår min fråga: Var hittade man det?
  Den i SXK som skrivit den här ej undertecknade newsflashen borde kunna ge besked.
  Rätt störande att såna här inlägg är anonyma.

 • Per Carlsson skriver:

  Fantastiskt bra gjort. Vi tillbringar mycket tid i Stockholms skärgård och plockar ofta upp efter andra.
  Vi är hundägare och har alltid påsar med oss och plockar upp efter oss. Vi undra varför inte alla har påsar med sig när de behöver göra sina behov och plockar upp efter sig själva så slipper vi toapapper längs med stigarna. Ofta ser det ut som en snitslad bana genom skogen.
  För övrigt har vi en fantastisk skärgård.

 • Gustaf Eklöf skriver:

  Undras var dom har hittat allt det där skräpet, skulle vara kul med lite statistik.
  Vi tillbringar mycket tid i Stockholms skärgård och där är det ju närmast kliniskt rent.
  Var har vi lortgrisarna?