Över 400 nya laddpunkter för elbåtar i hamnar längs kusten från Göteborg hela vägen till Kristiansand på norska Sørlandet. Det är en del av innehållet i ett svensk-norskt samarbetsprojekt som nu beviljats EU-medel. Sverige och Norge ..." /> Över 400 nya laddpunkter för elbåtar | På Kryss Över 400 nya laddpunkter för elbåtar | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Över 400 nya laddpunkter för elbåtar 

9 januari, 2023 – 12.04 2 kommentarer
Över 400 nya laddpunkter för elbåtar

Över 400 nya laddpunkter för elbåtar i hamnar längs kusten från Göteborg hela vägen till Kristiansand på norska Sørlandet. Det är en del av innehållet i ett svensk-norskt samarbetsprojekt som nu beviljats EU-medel.

Sverige och Norge har tillsammans en miljon motordrivna fritidsbåtar. Nästan alla drivs med fossila drivmedel och koldioxidutsläppen uppskattas till över 400 000 ton per år plus miljöskadliga ämnen.

Det svensk-norska elbåtladdningsprojektet ska skapa förutsättningar för att etablera ett laddstråk för elbåtar i fritidsbåtshamnar mellan Göteborg och Strömstad, in i Oslofjorden och vidare söderut på andra sidan Skagerack till norska Kristiansand. Projektets mål är deltagande i den gröna omställningen genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller. Bland annat ska över 400 nya laddpunkter skapas.

Goda förutsättningar för omställning

Med en utpräglad fritidsbåtskultur, många hamnar, marina besöksmål och en tradition av båttillverkning har Skagerrakregionen goda förutsättningar för snabb omställning inom elbåtsladdning och intilliggande tjänster. Här finns också relevanta teknikleverantörer och goda kunskaper inom fordonselektrifiering där projektet ska titta närmare på vissa delar av samnyttjande av laddinfrastruktur.

– Det blir spännande att arbeta med ytterligare ett fält inom den pågående elektrifieringen, båtar med tillhörande laddinfrastruktur och ny kraftförsörjning ute i våra kustsamhällen. Det är ju inte helt fel att vi får ett tystare och renare båtliv om sommaren, säger Peter Berg, innovationsledare inom energi på Innovatum Science Park i Trollhättan.

Bild Innovatum Science Park

2 kommentarer »

  • Kjell Nilsson skriver:

    Helt vansinnigt projekt.Tror knappast att fritids båtsägarna är beredda att slänga ut fult fungerande motorer på båtar som kanske förbränner någonstans mellan 50/100 liter disel per säsong .

  • Per skriver:

    Hej,
    Det hade varit mycket bra att få reda på var och när dessa laddstationer kommer att placeras ut. Om man funderar på att investera i en elbåt så måste man innan dess veta att den går att ladda nära såväl hemmahamnen som de vanligaste utflyktsmålen.
    Elbåtsfunderare