Sedan flera år tillbaka ligger en segelbåt för ankar strax norr om Kullö i centrala Kalmar. Men ingen vet vem som äger den. Polisen har varit ombord för att leta efter tecken på vem ägaren är, ..." /> Övergiven segelbåt gäckar polisen | På Kryss Övergiven segelbåt gäckar polisen | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Övergiven segelbåt gäckar polisen

28 september, 2021 – 11.54 10 kommentarer
Bild: Adobe Alex Stemmers

Sedan flera år tillbaka ligger en segelbåt för ankar strax norr om Kullö i centrala Kalmar. Men ingen vet vem som äger den.

Polisen har varit ombord för att leta efter tecken på vem ägaren är, men utan resultat.

– Vi vet att det är en Magnifik Midget, 23-fotare, i övrigt har vi inte så mycket information, säger Mikael Erkki, kommissarie vid polisen i Kalmar till SvT Nyheter Småland.

Polisen har även sökt efter ägaren via media och sin Facebooksida. Inte heller båtägare på närbelägna Kullö vet vems båten är. Eftersom båten är förtöjd räknas den inte som ett sjöfynd vilket gör att polisen inte får ta hand om den.

Vet du vem som äger båten? Hör i så fall av dig till polisen i Kalmar.

Båten på bilden är inte samma båt som i texten.

10 kommentarer »

 • F. Oryou skriver:

  Säger polisen att de har kollat upp den och att den bara ligger för ankars så är det väl så. Är väl nån stackare som inte har råd att betala hamnavgift och som nyttjar en av de få friheterna som återstår, Att förtöja båten mot havsbotten. Kaptenen tog säkert gummibåten bort till stranden o vidare med bilen till hemmet/jobbet. Smart kille :)!

 • Dan skriver:

  Det e ju min!

 • Torsten/Blåskajsa skriver:

  Det förhållandet att en båt är förtöjd eller – som i detta fall ligger till ankars – innebär inte nödvändigtvis att den därmed inte kan anses vara övergiven om den ligger där den ligger under så lång tid, att ägaren får antas ha ”övergett” den. Just det att ett fartyg eller fartygsdel etc kan anses vara övergiven är det avgörande rekvisitet för att båten skall omfattas av sjöfyndslagens regelverk. Ja, hur många ”tappade sugar” finns det inte både till lands och sjöss för övrigt. Hugo Tiberg berör inte just denna gränsdragning i sin klassiska bok från 1973 men har kanske en kommentar till detta inlägg?

 • Sven skriver:

  Båtregister hjälper inte för denna typ av problem. Man skrapar bara bort regnummret så har man problemet kvar. Men till en högkostnad och bäddar för en båtskatt. Två försök har redan gjorts med ett båtregister och det har bara genererat kostnader.

 • Jan Jarelius skriver:

  Inför båtregistret igen, bör även gälla för vattenskoter.
  Nu när det inte längre är förmögenhetsskatt eller gåvoskatt, faller motivet till det tidigare motståndet.
  //Janne ”YRA95”

 • Ralf Johansson skriver:

  Märkligt igen att båtar inte är registrerade i Sverige.

 • Bertil Pålsson skriver:

  Segelbåt för ankars!
  Om den nu legat där i flera år ( enl. artikeln ) är det väl skäl till att torr-sätta den innan den driver iväg och blir till ett miljö-problem etc.

  Båten på bilden är inte samma som i texten?
  Hade det inte varit mer logiskt att visa en bild på den aktuella båten?
  Kanske då någon kunde känt igen den med vissa kännetecken vem ägaren kan vara?

  Sjöfynd eller inte, torr-sätt båten, ta lite egna beslut!

 • janne skriver:

  en bild på båten hade kanske kunnat hjälpa till att lösa uppgiften

 • Hans-Göran Norén skriver:

  Polisen lägger regelbundet ut information om upphittade båtar.
  Varför behandlas ej denna båt om hittegods när reglerna om sjöfynd inte är tillämpliga?

 • Peter N skriver:

  Kan ni inte visa en bild med rätt båt så kanske någon känner igen den. Att visa en bild med fel båt är bara förvillande.