Småbåtshamnen med 200 båtplatser i Lappetorp utanför Nyköping har byggts utan tillstånd, enligt Mark- och miljööverdomstolen. Sista hoppet för markägarna är nu att få tillståndet beviljat i efterhand. Båthamnen i närheten av skärgårdsbyn ”Lappetorp vid havet” ..." /> Oviss framtid för småbåtshamnen i Lappetorp | På Kryss Oviss framtid för småbåtshamnen i Lappetorp | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Oviss framtid för småbåtshamnen i Lappetorp

18 februari, 2020 – 12.15 2 kommentarer
Oviss framtid för småbåtshamnen i Lappetorp

Småbåtshamnen med 200 båtplatser i Lappetorp utanför Nyköping har byggts utan tillstånd, enligt Mark- och miljööverdomstolen. Sista hoppet för markägarna är nu att få tillståndet beviljat i efterhand.

Båthamnen i närheten av skärgårdsbyn ”Lappetorp vid havet” utanför Nyköping har vuxit successivt genom åren. Det som från början var en enstaka brygga har i dag blivit en hamn med plats för 200 båtar, skriver Södermanlands Nyheter. Båtarna tillhör både de boende och personer från andra delar av Sörmland och Stockholm.

För tre år sedan reagerade Länsstyrelsen i Sörmland som menade att hamnen nu hade nått en storlek där det hade behövts ett tillstånd för vattenverksamhet och krävde med hot om vite att tillstånd måste sökas. Naturskyddsföreningen har också påpekat att hamnen är byggd på en plats med känslig och skyddsvärd marin.

Efter år av överklaganden från båda sidor gav till slut Mark- och miljödomstolen Länsstyrelsen rätt. Vad som nu kommer att hända med småbåtshamnen är osäkert. Markägarna kommer att ansöka om tillstånd och sedan är det upp till Mark- och miljödomstolen att avgöra om hamnen får vara kvar i sitt nuvarande skick eller inte.

2 kommentarer »

 • Bengt Hellqvist skriver:

  Ohoj alla skeppare. Om båtar har funnits på platsen mer än 100 år, ev. 50 år, så finns det prejudicerande mål. Då kan en renovering och viss utbyggnad vara helt ok. mvh skeppare B på västkusten, marinaarkitekt/ingenjör.

 • Thomas Hamilton skriver:

  Den här artikeln blev lite oklar. Som jag förstår det har parterna så långt bara prövat en formell fråga och därmed är väl parterna i princip på ruta 2? Återstår därmed väl att se vad MMD beslutar och om MÖD i slutänden tycker?
  Så har löd domen i MÖD:
  MARK- OCH MILJÖÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT(MÖD)
  Med ändring av mark- och miljödomstolens (MMD) dom fastställer Mark- och
  miljööverdomstolen Länsstyrelsen i Södermanlands läns beslut den 12 oktober
  2017, dnr 535-6356-2016, med föreläggande för J.G.J. att ansöka om tillstånd för vattenverksamhet för brygganläggningen på fastigheten XX. Ansökan om tillstånd ska ges in till mark- och miljödomstolen senast den 15 juni 2020.

  MÖDS REDOGÖRESE VAD MÅLET HANDLAR OM ÄR FÖR ÖVRIGT FÖLJANDE:
  Föreläggande att ansöka om tillstånd för vattenverksamhet. Mark- och miljööverdomstolen har bedömt att både en brygganläggnings storlek och dess påverkan på miljön medför att anläggningen är en tillståndspliktig vattenverksamhet. Länsstyrelsen har därför haft fog för sitt beslut att förelägga angående detta. Med ändring av mark- och miljödomstolens beslut har länsstyrelsens beslut att förelägga fastställts.