Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

En tillbakablick på 2018 – årskrönika i miniatyr

22 december, 2018 – 08.00 Kommentarer inaktiverade för En tillbakablick på 2018 – årskrönika i miniatyr

Allt som hänt det senaste året i båtvärlden går inte att sammanfatta här. Men På Kryss kan iallafall summera året med fem av de mest lästa artiklarna 2018.

5. Seglande lastfartyg redan 2020

Nummer fem på listan, och den färskaste nyheten i vår miniårskrönika är den om de seglande lastfartygen som planeras att trafikera Atlanten redan år 2020.

Det första fartyget, som ska vara klart till nästnästa år kommer bli 136 meter lång och beräknas ha dubbelt så stor segelyta som ostindiefararen Götheborg (4200 kvadratmeter), kunna fyllas med 478 billar, samt ha en marschfart på 11 knop.

Läs hela texten här.

4. Örlogskaptenen om varför Flottan gasar på i skärgården

Anders Fornelius Hecker, fartygschef på Hälsingborg.

Chefredaktör Johan Boström tog ett snack med Örlogskaptenen Anders Fornelius Hecker som är fartygschef på ett av Flottans största stridsfartyg, korvetten Helsingborg.

Reportaget publicerades tidigt i somras och det verkar vara många som stört sig på militärens höga fart.

Örlogskaptenen menade att för att kunna öva inför skarpt läge så måste Flottan köra så fort, och hoppas att allmänheten har förståelse för militärens behov av att öva.

Läs hela intervjun här.

3. De blinda seglarna på Kvartsita

En helg i september samlades nitton synskadade seglare från hela landet på västkusten för några dagars segling med skonaren Kvartsita. På Kryss hängde på en bit för att se hur allt funkade ombord.

Reportaget blev såpass populärt att det tog sig in som nummer tre på listan över de artiklar på vår hemsida som fått mest respons i sociala medier.

Hela reportaget hittar du här.

2. Utökat friskvårdsbidrag

Efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen i januari i år fick Skatteverket skriva om gränserna för vilka aktiviteter som kan betalas med det skattefria friskvårdsbidraget.

En glad nyhet för de flesta seglare som nu till exempel kan gå en praktisk kurs i segling eller utföra annan motion på båten på bekostnad av bidraget. Artikeln på vår hemsida var den som fick näst flest reaktioner i sociala medier under 2018.

Klicka här för att läsa den i sin helhet.

1. Reportaget om HMS Falken

Hon ritades av en av Svenska Kryssarklubbens grundare, Tore Herlin, i mitten av 40-talet. Idag, mer än 70 år senare, seglar skolfartyget HMS Falken fortfarande 10 000 sjömil om året.
På Kryss skickade ut Linda Hammarberg som skrev ett reportage om det anrika fartyget och texten blev den mest uppmärksammade artikeln på pakryss.se under hela 2018.
Vill du göra som många andra och läsa texten så finns den här.
Niklas Gyberg Ivarsson

, , , , , , , , , ,