Halvön Lyngen i Norge är världskänt för sin fantastiska offpiståkning. Många av de bästa ställena nås dessutom bara med båt. Claes Brodin tog sjövägen till toppturernas paradis. Claes Brodin lämnade Gravdal den 21 april förra året ..." /> På topptur med havsutsikt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! På topptur med havsutsikt | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

På topptur med havsutsikt

6 mars 2023 – 10:32 En kommentar
På topptur med havsutsikt

Halvön Lyngen i Norge är världskänt för sin fantastiska offpiståkning. Många av de bästa ställena nås dessutom bara med båt. Claes Brodin tog sjövägen till toppturernas paradis.

Claes Brodin lämnade Gravdal den 21 april förra året i sin Dora Mac, en 51 fots havsgående motortrålare. Planen var att ensamsegla norrut mot Lyngenalperna, runt 200 M norr om Lofoten och i början av maj anlände han till Sorheim Brygge i Lyngseidet.

Lyngen i Nordnorge är ett världskänt skidåkningsparadis. På 124 av topparna är skidåkningen mer än 1 000 meter över havet. Utsikten över Lyngenfjorden och Nordatlanten är sagolik, men vädret är ofta lynnigt med återkommande varningar för lavinfara.

Första målet var Rörnästind, strax över 1 000 meter med måttlig svårighetsgrad som går att nå via elcykel.

– Man får räkna med fem timmar upp och en timme ner enligt Toppturer i Troms, säger Claes. Första biten nedför var brant och adrenalinnivån på topp. När det sedan planade ut finns det inte superlativer nog för att beskriva känslan. Lagom djup pudersnö, ensam i strålande sol och med hela Lyngenfjorden framför mig!

De följande dagarna blev det åk på Goalsevarri, ett lite högre berg och längre tur, med svårighetsgrad två av tre.

– Det var perfekta förhållanden, men sedan vände turen med hårda kulingvindar från norr och snöoväder. Efter tre dygn öppnade sig ett fönster vilket betydde hemfärd till Lofoten via Harstad och Tjeldsundet. Den här resan slår all skidåkning jag har varit med om och jag hoppas innerligen att än en gång få komma tillbaka till Lyngen, detta exklusiva och exotiska skidåkningsparadis!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 1–23.

En kommentar »

  • Göran Fredrikson skriver:

    Vilken fantastisk resa. Det stora Norska havet, Lyngenalperna och årstiden. Man blir avundsjuk