Stand up paddle boards (SUP) blir alltmer populära och många har upptäckt att det blir ännu roligare att paddla tillsammans med sin hund. Det kräver förstås övning och här kommer några saker att tänka på: Utrustning ..." /> Paddla ståbräda med din hund | På Kryss Paddla ståbräda med din hund | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Paddla ståbräda med din hund

4 augusti, 2020 – 08.55 En kommentar
Paddla ståbräda med din hund

Stand up paddle boards (SUP) blir alltmer populära och många har upptäckt att det blir ännu roligare att paddla tillsammans med sin hund. Det kräver förstås övning och här kommer några saker att tänka på:

Utrustning – köp en bräda som är stabil och rymmer er båda. Den bör också ha ett bra grepp så att hunden inte halkar.

Trygghet – börja med att låta din hund träna på att stå på brädan i säkra miljöer på land så att den kopplar SUP till något positivt. Låt hunden undersöka brädan i lugn och ro och belöna den för det. Vill den inte gå upp frivilligt locka med en godisbit. Pressa aldrig hunden utan låt den lära känna brädan i sin egen takt.

När hunden är bekväm med att stå på brädan kan du börja flytta den. Ta det försiktigt i början och öka sedan rörelserna. Avancera gradvis och belöna längs vägen.

Det kan vara smart att också träna kommandon för att gå av och på brädan så att du kan kontrollera när hunden kan och inte kan hoppa i vattnet.
När hunden känner sig säker på att stå på brädan kan ni börja träna på grunt vatten. Om hunden blir osäker och hoppar av är det skönt för den att känna en fast yta under tassarna. Fortsätt att röra er mot djupare vatten successivt.
Paddla korta turer i början så att ni lyckas. En annan anledning till att börja lugnt är att en instabil yta utmanar hundens kärnmuskulatur. Är kärnmusklerna inte starka sedan tidigare kan hunden bli mycket trött av att hålla balansen, stå, sitta eller ligga på brädan.

Sist men viktigast av allt: kom ihåg flytväst till er båda! Det är en billig livförsäkring.

Enligt statistik från försäkringsbolaget Agria drunknar mellan 30 och 40 hundar varje år i Sverige. Hur långt en hund som ramlar i vattnet orkar simma beror enligt försäkringsbolaget på ålder, storlek och kondition.
För att få hunden att trivas med flytväst kan det behövas träning. Börja med att ha på den korta stunder hemma och gör det till så positiva upplevelser som möjligt.

Fakta: Allmänt sjövett för hundägare

  • Använd alltid flytväst på hunden i båt och på SUP och brygga.
  • Lär din hund stiga av och på båten på kommando – och hjälp den.
  • Ge hunden en lugn och skyddad liggplats ombord.
  • Aktivera din hund när ni går i land och se till att den får rasta ordentligt innan avfärd.
  • Anpassa farten med motorbåt och hjälp hunden med balansen vid kryssning.

Källa: Agria djurförsäkringar

En kommentar »

  • Magnus Karlsson skriver:

    Kom också ihåg dricksvatten till hunden. Det blir varmt att stå och balansera