Ta en avstickare till Anholt i sommar. Med sitt smaragdgröna vatten och milslånga sandstrand är den lilla charmiga ön mitt i Kattegatt så nära paradiset man kan komma. Anholt ligger mellan svenska Varberg och danska Grenå, ..." /> Paradisön i Kattegatt | På Kryss Paradisön i Kattegatt | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Paradisön i Kattegatt

8 mars, 2022 – 12.03 Kommentarer inaktiverade för Paradisön i Kattegatt

Ta en avstickare till Anholt i sommar. Med sitt smaragdgröna vatten och milslånga sandstrand är den lilla charmiga ön mitt i Kattegatt så nära paradiset man kan komma.

Anholt ligger mellan svenska Varberg och danska Grenå, mitt i Kattegatt. En exotisk plats med kritvita stränder, kristallklart vatten och en härligt lugn atmosfär. Men det gäller att vara observant i sjökortet eftersom ett rev sträcker sig från Anholt i nordvästlig riktning och det grundar upp. Många skepp har förlist här genom tiderna och ön är omgärdad av hundratals vrak.

Hamnen är utrustad med flytbryggor och bojar att förtöja i och har ett fräscht servicehus med dusch, toalett och kök. Här finns även en betalautomat för hamnavgift och elkort. Intill huset finns ett antal grillar och flera cykelställ eftersom det här är en ö man cyklar på.

Stranden söder om hamnen lockar många barnfamiljer. Har man cykel med sig, eller hyr en, är stranden på nordsidan en upplevelse. Den sägs vara en av Danmarks vackraste och mest exotiska stränder. Här kan man också se delar av Anholts Örkenen, Nordeuropas största öken som täcker 80 procent av ön och består av sand, grus och lav med en rik flora. Från Nordstranden och genom öken går det att promenera till en av Danmarks äldsta fyrplatser, Anholts fyr. Sydost om fyren ligger reservatet Totten med Europas största sälkoloni.

Vägen från hamnen in till byn är kantad av charmiga små stånd där det går att köpa allt från potatis och lök till kläder, böcker och fina hantverk. Men se till att ha med danska kontanter eftersom deras mobilpay inte är samma sak som vår Swish. I byn finns bland annat en kyrka, ett bageri och ett museum.

Tidigt på morgonen när fiskebåtarna kommer in går det att köpa jomfruhummer, eller havskräftor som vi säger på svenska. Egen spann och kontanter rekommenderas. Havskräftorna går även att köpa i fiskaffären bredvid färjan, men då till ett högre pris. I Danmark får man koka kräftorna själv så en stor kastrull är bra att ha med ombord.

Tycker man om gin är det läge att besöka baren Dorken där det serveras lokalproducerad gin och den godaste latten hittas på Riccos kaffebar. Anholt är helt enkelt en ö som inte kan beskrivas, den måste besökas!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 1–22.