Värmdö kommun vill skapa ett marint naturreservat som ska omfatta skärgårdarna runt Horssten, Grönskär, Mälkobbarna, Björkskärs skärgård och Lilla Nassa. Planen på att göra området till ett marint naturreservat har varit inaktiv sedan 2018. men togs upp igen i november ..." /> Plan för ett marint naturreservat på Värmdö | På Kryss Plan för ett marint naturreservat på Värmdö | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Plan för ett marint naturreservat på Värmdö

5 december, 2022 – 10.48 2 kommentarer
bird at the lake, sweden, sverige, värmdö

Värmdö kommun vill skapa ett marint naturreservat som ska omfatta skärgårdarna runt Horssten, Grönskär, Mälkobbarna, Björkskärs skärgård och Lilla Nassa.

Planen på att göra området till ett marint naturreservat har varit inaktiv sedan 2018. men togs upp igen i november i år. Nu har Värmdö kommun ansökt om pengar från Naturvårdsverket för att göra en inventering av området. Bland annat för att ta reda på lämpliga platser för toaletter, stigar, landstigning, leder och hur de ska märkas ut.

Sedan tidigare finns det ett statligt riksintresse för en farled som skulle gå över Horsstensfjärden, något som väckt starka protester hos politiker och lokalbor.
­– Farleden skulle innebära att unika naturmiljöer skulle gå förlorade, fisk och fågel drabbas mycket hårt och övergödningen öka. Aktualiteten för en farled är oklar i dagsläget, men riksintresset ligger kvar så risken finns, säger Marianne Haage, kommunekolog i Värmdö kommun till Mitt i Värmdö.

I nuläget finns inget datum för när naturreservatet kan invigas. Enligt Marianne Haage är det en komplicerad process som tar flera år.
– Om allt går väl hoppas vi kunna gå till samråd 2025 eller 2026 och besluta om naturreservatet strax efter det, men det är svårt att veta exakt.

Plan för ett nytt marint naturreservat i Horssten

  • Reservatet skulle omfatta Horssten, Grönskär, Mälkobbarna, Björkskär och Lilla Nassa skärgård. Områdena har alla höga värden för kultur, natur och friluftsliv.
  • Området vid Horssten och kringliggande skärgårdar som föreslås som naturreservat är cirka 15 780 hektar. Större delen består av vatten och landmiljöerna är flera små öar och skär.
  • Bildandet av ett naturreservat följer en process styrd av lagstiftning med flera obligatoriska steg. Den kräver utredningar som undersökningar av marina värden och utredning av friluftslivet.

Stock.adobe.com

2 kommentarer »

  • Johan Lagerwall skriver:

    Björkskär tillhör väl Lidingö Komun

  • Per-Arne skriver:

    Det jag undrar är vad det innebär att området klassas som naturreservat? Visst låter det bra men vad innebär det i eventuell reglering och begränsning för de som är tillfälliga besökare? Motsvarande för eventuella markägare?