Hem » Långfärd, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Löpsedel   Nyheter

PODD: Laura Dekker om den eviga längtan till havet

2 januari, 2017 – 13.35 2 kommentarer

För fem år sedan blev hon den yngsta som någonsin seglat ensam runt jorden. Då var hon 16 år. Nu säljer Laura Dekker sin Guppy för att finansiera nästa båt. I senaste avsnittet av På Kryss-podden berättar hon om uppväxten, båtarna och den eviga längtan till havet.

>> LYSSNA DIREKT: På Kryss-podden gästas av Laura Dekker 

Trots att myndigheterna försökte stoppa henne och många kritiserade projektet gav sig holländska Laura Dekker som 14-åring ut på den seglats som drygt två år senare skulle göra henne till den yngsta person som någonsin seglat ensam runt jorden.
Det har nu gått nästan fem år sedan Laura slöt cirkeln. Idag bor hon i Nya Zeeland, och försörjer sig som leveransskeppare och föredragshållare. Hon har också gett ut en bok om sin resa och gjort en film som visats över hela världen.

På Kryss träffade Laura i samband med ett seminarium i Stockholm. Eftersom vi så ofta som möjligt försöker spela in podden på en båt som har betydelse för den intervjuade fick vi låna Oskar Huledals Hurley 22, som låg infrusen i isen utanför Gustavsberg. Det är en likadan båt som hon gjorde sina första långseglingar med som 11-åring, innan de holländska myndigheterna beslutade att den var för liten för de stora haven och fick ersättas med en 40-fots Jeanneau Gin-Fizz.

Laura Dekker

Laura Dekker ombord på en Hurley 22 för första gången sedan hon var 14 år.

Laura, som nu hunnit fylla 21 år, hävdar i intervjun att hon fortfarande hade valt den mindre båten om hon skulle göra om samma resa, men ångrar sig när hon efter inspelningen reser sig upp och slår huvudet i rufftaket. ”Den har krympt” skattar Laura som inte varit ombord på en Hurley sedan hon var barn.

Kanske blir det inte en Hurley nästa gång ändå. Men en ny båt blir det. Laura vill gärna segla till Patagonien och Antarktis, och säljer därför sin Jeanneau Guppy för att kunna köpa en båt som är bättre lämpad för kallare vatten. Hon funderar på en Taiwan-clipper, säger hon. Kanske något i stil med en Formosa 51.

I podden kan du höra Laura berätta om sin annorlunda uppväxt och utmaningarna under resan, men också om kärleken till sina båtar och hennes eviga längtan till havet. Intervjun, som gjordes av På Kryss reporter Kim Nordlund, går att lyssna på direkt på webben via länken nedan men kan också laddas ner från Itunes och andra populära podd-plattformar. 

LYSSNA DIREKT: På Kryss-podden gästas av Laura Dekker

SE ANNONSEN: Lauras Guppy till salu

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,

2 kommentarer »

  • Hej Claes. Du har rätt. Ibland går det tyvärr lite fort på webben, kanske för att det är så lätt att ändra i efterhand. Hittade några smågrejer som nu är korrigerade. Hoppas de inte tog för mycket fokus från innehållet. Hittar du fler tokigheter får du gärna mejla redaktion@pakryss.se. Vänliga hälsningar, Linda Hammarberg

  • Claes Hindenfelt skriver:

    Dålig svenska, texten hade mått bra av en korrekturläsning. /Claes