Fartyget Polstjärnan, som byggdes av Åsiverken i Åmål 1978, har fått nya ägare i form av Härnösands gymnasium. Här kommer det att fungera som skolfartyg för de 65 eleverna på sjöfartsutbildningen. Sjöfartsutbildningen på Härnösands gymnasium ..." /> Polstjärnan blir skolfartyg | På Kryss Polstjärnan blir skolfartyg | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Polstjärnan blir skolfartyg

11 oktober, 2022 – 10.05 Kommentarer inaktiverade för Polstjärnan blir skolfartyg
Foto: Jakob Tjernström

Fartyget Polstjärnan, som byggdes av Åsiverken i Åmål 1978, har fått nya ägare i form av Härnösands gymnasium. Här kommer det att fungera som skolfartyg för de 65 eleverna på sjöfartsutbildningen.

Sjöfartsutbildningen på Härnösands gymnasium förbereder eleverna för studier vid sjöfartshögskolorna i Kalmar eller Göteborg, där eleverna kan läsa vidare till sjökapten eller sjöingenjör. En stor del av utbildningen kommer att ske ombord på skolfartyget Polstjärnan, i Höga kusten-skärgården.

Trots sina snart 45 år på nacken är fartyget i fint skick och skolan räknar med att kunna använda det under lång tid, kanske årtionden, framöver. Tidigare har skolan använt hyrfartyg i undervisningen, men fick nu möjlighet att köpa loss det 33 meter långa Åmålsfartyget för 5,5 miljoner kronor från Sjöfartsverket, skriver Provinstidningen Dalsland.