Den 25–26 september seglas det första Svenska Mästerskapet i sprint hos KSSS i Saltsjöbaden. 18 besättningar kommer att göra upp i tät och spännande segling.  Sprintsegling är en relativt ny tävlingsform inom segling som snabbt vunnit ..." /> Premiär för Skarpa Sprint SM | På Kryss Premiär för Skarpa Sprint SM | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Premiär för Skarpa Sprint SM

21 september, 2021 – 10.47 Kommentarer inaktiverade för Premiär för Skarpa Sprint SM
Foto: Daniel Stenholm

Den 25–26 september seglas det första Svenska Mästerskapet i sprint hos KSSS i Saltsjöbaden. 18 besättningar kommer att göra upp i tät och spännande segling. 

Sprintsegling är en relativt ny tävlingsform inom segling som snabbt vunnit mark, både i Sverige och internationellt. Anledningarna är många. Eftersom seglingen sker i exakt likadana båtar som tillhandahålls av arrangören blir det mer fokus på själva seglingen. Seglarna slipper en stor del av den krävande logistiken kring kappseglingar. Det har också gjort att många välmeriterade seglare tar chansen att segla sprint i exempelvis Allsvenskan Segling vid sidan av sina ordinarie satsningar.

– Vi kommer att få se fantastisk segling med väldigt kompetenta besättningar på startlinjen. Som arrangörer kommer vi också att ta tillfället i akt att förmedla inte bara den spännande kappseglingen utan också hela arrangemanget genom livesändning, säger Stefan Rahm, KSSS.

Ytterligare en viktig målsättning med satsningen på sprintseglingen är att inspirera fler seglarklubbar att arrangera kappseglingar som kan locka fler seglare. Därför kommer man under det första SM:et också ta tillfället i akt och utbilda seglingsledare och funktionärer.

Sprint-SM

• Sprint SM seglas i sex identiska J/70 båtar som lottas till besättningarna. 
• Seglingarna kommer att genomföras precis utanför 
KSSS klubbhus i Saltsjöbaden.
• Tävlingen inleds med en grundserie. Därefter kommer fältet att delas in i tre grupper och tävlingens avgörande sker i en guld-, silver- och bronsfinalserie med två delseglingar i varje grupp.
• Hela SM kommer att livesändas i KSSS Youtube-kanal.