Efter snart 30 år är det dags för Qvinna Ombord att byta namn. Namnet som sattes på 90-talet speglar inte verksamheten i dag, berättar Maria Månsson i Stockholmskretsen i senaste numret av På Kryss. Namnbytet har ..." /> Qvinna Ombord byter namn | På Kryss Qvinna Ombord byter namn | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Qvinna Ombord byter namn

29 mars, 2022 – 12.59 3 kommentarer

Efter snart 30 år är det dags för Qvinna Ombord att byta namn. Namnet som sattes på 90-talet speglar inte verksamheten i dag, berättar Maria Månsson i Stockholmskretsen i senaste numret av På Kryss.

Namnbytet har varit på tapeten ett tag och under en aktivitet i Stockholmskretsen i höstas ställdes frågan vilka associationer namnet gav deltagarna. Den främsta uppfattningen var att namnet uppfattas som mer passivt än aktivt. Under nämndmötet i oktober fick Stockholmskretsen uppdraget att driva frågan vidare.

– Vi vill hjälpa till att öka kvinnors båtintresse oavsett hur det ser ut och ge möjlighet att träffa andra kvinnor med samma intresse, säger Maria Månsson.

Qvinna Ombord startade på Västkusten i början av 90-talet för att uppmuntra kvinnor att ta ansvar ombord, hitta förebilder och öka säkerheten och kunskapen till sjöss. Så småningom drogs verksamheten in i fler kretsar och 1994 bildades en nämnd på riksnivå. I dag finns det sex aktiva kretsar spridda över landet.

– Det har kommit en ny generation båtägare som är mer jämställda, både till lands och till sjöss. Den sociala biten är en viktig del i vår verksamhet, att få ett nätverk. det finns många inspirerande kvinnor som går kurser och tar sig ut på egen hand, säger Maria.

I vår hoppas hon att det ska gå att ha fler fysiska träffar och planer har redan börjat smidas för olika träffar, kurser och eskadrar. Qvinna Ombord är öppet både för de som redan är medlemmar i Kryssarklubben och de som funderar på att bli det.

– Det är bara namnet som ska ändras, inte verksamheten. Vi tycker själva att det fungerar bra som det är nu och vill bara ha ett namn som speglar det vi gör nu på ett mer aktivt och modernt sätt.

3 kommentarer »