Vattnet i framför allt Stockholms mellanskärgård blir allt klarare, med rekord på sju meters siktdjup i somras. I många andra delar av kusten är trenden tyvärr den motsatta, med ett mer näringsrikt och grumligt vatten. Klart vatten ..." /> Rekordklart vatten i Stockholms skärgård | På Kryss Rekordklart vatten i Stockholms skärgård | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Rekordklart vatten i Stockholms skärgård

24 april, 2023 – 11.06 Ingen kommentar
Rekordklart vatten i Stockholms skärgård

Vattnet i framför allt Stockholms mellanskärgård blir allt klarare, med rekord på sju meters siktdjup i somras. I många andra delar av kusten är trenden tyvärr den motsatta, med ett mer näringsrikt och grumligt vatten.

Klart vatten visar att mängden gödande ämnen har minskat i vikar och fjärdar. I den årliga rapporten från Svealands kustvattenvårdsförbund framgår det att fjärdar kring Vaxholm och Värmdö har haft rekord i siktdjup, vattnet är klarare än på många decennier. Frågan är om det klara vattnet kommer att bestå eller bli grumligare igen.

– Vi vet inte riktigt. Men om ett antal år kommer reningsverken att ha förbättrat sina utsläpp ännu mer, och det kan leda till att vi fortsätter se klarare vatten i området framöver, säger Jakob Walve, marinekolog vid Stockholms universitet till TV4 Nyheter.

I början av 1900-talet var siktdjupet ofta tio meter i öppet hav och på sin höjd två meter i innerskärgården. Avloppsrening och andra åtgärder har sedan dess förbättrat situationen i skärgården, samtidigt som vattnet blivit grumligare i öppet hav.

Förra sommaren var vattnet i ytterskärgården sämre än tidigare, och det verkar vara en trend som är svår att vända.

– Vi kan se att det driver in algblomningar på sommaren. De bildas i öppet hav och giftalgblomningarna driver in och påverkar yttre kusten.

Nyligen gjorda inventeringar visar också att det finns en hel del ålgräs och flera mycket stora ängar i Stockholms skärgård. Fasta bojar i välbesökta naturhamnar verkar också ha god effekt för att skydda känslig bottenvegetation mot ankringsskador. 

Mer dystert är att en återupprepad vetenskaplig undersökning visar att förekomsten av strömmingsyngel i södra skärgården har minskat dramatiskt på tjugo år, och att storspiggen istället har tagit över. Det bekräftar kustfiskarnas oro och är illavarslande för kustens ekosystem.

Stock.adobe.com

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar