Vattnet i framför allt Stockholms mellanskärgård blir allt klarare, med rekord på sju meters siktdjup i somras. I många andra delar av kusten är trenden tyvärr den motsatta, med ett mer näringsrikt och grumligt vatten. Klart vatten ..." /> Rekordklart vatten i Stockholms skärgård | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Rekordklart vatten i Stockholms skärgård | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Rekordklart vatten i Stockholms skärgård

24 april 2023 – 11:06 Kommentarer inaktiverade för Rekordklart vatten i Stockholms skärgård
Rekordklart vatten i Stockholms skärgård

Vattnet i framför allt Stockholms mellanskärgård blir allt klarare, med rekord på sju meters siktdjup i somras. I många andra delar av kusten är trenden tyvärr den motsatta, med ett mer näringsrikt och grumligt vatten.

Klart vatten visar att mängden gödande ämnen har minskat i vikar och fjärdar. I den årliga rapporten från Svealands kustvattenvårdsförbund framgår det att fjärdar kring Vaxholm och Värmdö har haft rekord i siktdjup, vattnet är klarare än på många decennier. Frågan är om det klara vattnet kommer att bestå eller bli grumligare igen.

– Vi vet inte riktigt. Men om ett antal år kommer reningsverken att ha förbättrat sina utsläpp ännu mer, och det kan leda till att vi fortsätter se klarare vatten i området framöver, säger Jakob Walve, marinekolog vid Stockholms universitet till TV4 Nyheter.

I början av 1900-talet var siktdjupet ofta tio meter i öppet hav och på sin höjd två meter i innerskärgården. Avloppsrening och andra åtgärder har sedan dess förbättrat situationen i skärgården, samtidigt som vattnet blivit grumligare i öppet hav.

Förra sommaren var vattnet i ytterskärgården sämre än tidigare, och det verkar vara en trend som är svår att vända.

– Vi kan se att det driver in algblomningar på sommaren. De bildas i öppet hav och giftalgblomningarna driver in och påverkar yttre kusten.

Nyligen gjorda inventeringar visar också att det finns en hel del ålgräs och flera mycket stora ängar i Stockholms skärgård. Fasta bojar i välbesökta naturhamnar verkar också ha god effekt för att skydda känslig bottenvegetation mot ankringsskador. 

Mer dystert är att en återupprepad vetenskaplig undersökning visar att förekomsten av strömmingsyngel i södra skärgården har minskat dramatiskt på tjugo år, och att storspiggen istället har tagit över. Det bekräftar kustfiskarnas oro och är illavarslande för kustens ekosystem.

Stock.adobe.com