Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Rekordliten isutbredning i Arktis

3 april 2018 – 12:13 Kommentarer inaktiverade för Rekordliten isutbredning i Arktis

Istäcket i Arktis har nu haft sin maximala utbredning och var sju procent mindre än snittet fram till 2010. Förra året gick rekordmånga båtar genom Nordvästpassagen.

Den 17 mars nådde istäcket som täcker Nordpolen och sträcker sig ner över Europa, Nordamerika och Ryssland sin maximala utbredning. Ytan som är täckt av is är den näst minsta sedan 1979 då satellitbilder infördes som underlag för mätningarna. Fram till 2004 hade isytans maximum aldrig varit mindre än 15 miljoner kvadratkilometer, men var i år 14,5 kvadratkilometer.

Isutbredningen är mycket liten både i Berings hav och i Barents hav där hösten och större delen av vintern har varit relativt varma. Redan i februari började isen att smälta i Berings hav. Orsakerna till de ovanligt höga temperaturerna är både värme som tillförts i strömmar i vattnet och med luftmassor. Att värmen kommer tidigt på året över större delen av Arktis har nu inträffat fyra år i rad. Barents hav norr om ryska Novaya Zemlya fick däremot en köldknäpp och ett större istäcke strax innan isutbredningens maximum i mars.

Nordvästpassagen

Edvin Buregren, till höger, var skeppare ombord på sin Hallberg-Rassy Monsun 31 Belzebub vid passagen norr om Nordamerika 2012. Bild: thearcticproject.org

Istäckena över Arktis och Antarktis är ungefär lika stora, men temperaturen över den sydliga polen har i år varit mer lika snittet under perioden 1981 och 2010 jämfört med i norr. Årets tillväxt av is i Antarktis har nu börjat i Weddellhavet.

Förutsättningarna för att segla genom Nordost- och Nordvästpassagen har förbättrats betydligt under senare år tack vare det varmare vädret. 33 fartyg varav de flesta segelbåtar passerade norr om Nordamerika under 2017, vilket är rekordmånga, enligt Scott Polar Research Institute som för statistik. Sammanlagt har sex svenska fartyg passerat genom Nordvästpassagen under årens lopp varav Colin Archern Anna, med Kryssarklubbaren Pelle Ivarsson som skeppare, var den senaste 2013 och den enda som gått i båda riktningarna.

Förutsättningarna att passera norr om Ryssland har också förbättrats när det gäller isläget, men Ryssland har infört hårdare regler och det är mycket svårt att som privatperson få tillstånd att gå genom Nordostpassagen.

Det finns flera orsaker till det varmare vädret och de smältande ismassorna, enligt forskare. Farhågan finns att det handlar om en klimatförändring som har inletts. ”Utbredningen av Norra ishavets istäcke befinner sig i en minskande trend och det har en koppling till den pågående uppvärmningen av Arktis”, skriver forskaren Claire Parkinson vid Nasa i ett pressmeddelande. Hon konstaterar också att uppvärmningen kan accelereras eftersom ett mindre istäcke reflekterar bort mindre solvärme vilket leder till en ökad uppvärmning.

Klimatologer konstaterar också att det mindre istäcket i Arktis kan få stora effekter för klimat och väder även i andra delar av världen. Sedan slutet av februari har det varit rekordkallt för säsongen i delar av Sydeuropa och under påsken snöade det över Manhattan, New York.
Läs långseglare Bosse Brattströms iskalla hälsningar från Spanien här.

LÄS MER: Årets isutbredning i Arktis, enligt National Snow and Ice Data Center, NSIDC [ engelsk text ]

Norra ishavet

Norra ishavet i augusti 2009. Bild: US Coastguard

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,