Hem » Archive by Taggar

#is

En isbrytare seglar genom ett istäckt hav

Norra ishavet öppet tidigare än vanligt – forskare befarar nytt minimiår

16 juli 2019 – 13:30 3 kommentarer

Isen i Norra ishavet smälter betydligt tidigare än vanligt. I år har öppna vattenytor bildats tidigare än väntat och maj månad var den varmaste på 40 år.
Tidigt förra året skrev På Kryss om det då …

, , , , ,

Rekordliten isutbredning i Arktis

3 april 2018 – 12:13 Kommentarer inaktiverade för Rekordliten isutbredning i Arktis

Istäcket i Arktis har nu haft sin maximala utbredning för året och var sju procent mindre än snittet fram till 2010. Värmen ger bättre förutsättningar för långfärd och förra året gick rekordmånga båtar genom Nordvästpassagen.

, , , ,

Issäkerhet

​Issäkerhetsrådet manar till försiktighet

14 februari 2016 – 08:03 Kommentarer inaktiverade för ​Issäkerhetsrådet manar till försiktighet

Nu börjar sportlovet i de södra delarna av landet, för att sedan följas av Svealand och Norrland. Samtidigt utlovar väderprognosen kallare väder vilket innebär att isarna kan frysa till. Nio personer har redan omkommit på isarna under årets första 40 dagar. Att så många redan omkommit beror till stor del på det mycket osäkra isläget som varit. Det gäller alltså att vara extra försiktig om och när man tänker ge sig ut på isen.

, ,

Vinteris

Svenska Livräddningssällskapet: ”Varning för luriga isar”

9 januari 2016 – 07:22 Kommentarer inaktiverade för Svenska Livräddningssällskapet: ”Varning för luriga isar”

Efter några dagars ihållande kyla har isarna nu vuxit till också i stora delar av mellersta och södra Sverige. Ett antal tillbud och drunkningsolyckor på is har tyvärr inträffat under den senaste veckan. Snön som fallit under senare tid gör att isarna kan vara luriga och svårbedömda. Snön isolerar vilket gör att tillfrysningen går långsammare. Snön gör också att det kan vara svårt att se var isen ligger och var den är tunn eller där det kanske inte finns någon is alls.

, , ,

IsbrytareAle

Ale först ut av de svenska isbrytarna

7 januari 2016 – 09:54 Kommentarer inaktiverade för Ale först ut av de svenska isbrytarna

Isbrytaren Ale har inlett årets isbrytningsexpedition och assisterar fartyg till och från hamnarna längst upp i norra Sverige. Istäcket är 15- till 20 centimeter.
– Det är troligt att isen ligger på hela Bottenviken om en dryg vecka, säger Ulf Gullne, chef för isbrytarledningen vid Sjöfartsverket.

, , , ,