Förra veckan uppmanade marinen allmänheten att rapportera in misstänkta observationer till sjöss. Sedan dess har tipsen stormat in enligt Rebecca Landberg, kommunikationschef på marinen. Det har varit ett enormt tryck på SOS Alarm, marinen och de ..." /> Ring inte 112 med ubåtstips | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Ring inte 112 med ubåtstips | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Ring inte 112 med ubåtstips

15 mars 2022 – 13:04 Kommentarer inaktiverade för Ring inte 112 med ubåtstips
Bild: Adobe razihusin

Förra veckan uppmanade marinen allmänheten att rapportera in misstänkta observationer till sjöss. Sedan dess har tipsen stormat in enligt Rebecca Landberg, kommunikationschef på marinen.

Det har varit ett enormt tryck på SOS Alarm, marinen och de militära regionerna som är helt nerringda. Personalen har jobbat övertid för att ta hand om alla tips. SOS Alarm har drabbats särskilt hårt.

– Jag vill därför trycka på att man absolut inte ska ringa till SOS Alarm med sina iakttagelser eftersom operatörerna behöver finnas tillgängliga vid akutsituationer, säger Rebecca Landberg till SvT Nyheter.

Värt att nämna är också att uppmaningen från ÖB inte har något med kriget i Ukraina att göra. Istället rör det sig om en årlig kampanj, som gick första gången 2015, där marinen uppmanar skärgårdsbor att vara extra vaksamma.

– Vi är tacksamma för att så många hör av sig, men vi borde ha varit tydligare med vilken typ av tips vi vill ha, det vill säga dagsaktuella iakttagelser. Man ska kunna uppge tid och position för observationen. Har den gjorts till havs vill vi gärna ha koordinater och det är förstås också en fördel om den fångats på bild eller film.

I första hand ska observationer rapporteras till Försvarsmakten, helst via mejl till tips@mil.se

På bilden syns en marin atomubåt på öppet hav.