Hem » Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Risken med brytande våg

1 april 2017 – 12:54 8 kommentarer

Kraften i brytande vågor framgår tydligt från en video från i torsdags kväll när en 8-metersbåt gick alldeles för nära en pir i Los Angeles.

En 8-meters segelbåt gick på torsdagskvällen alldeles för nära de brytande vågorna vid Redondo beach i Los Angeles. Segelbåten, en Martin 242, har en blyköl som väger över 400 kilo, men en brytande våg slog omkull båten helt. Besättingen, tre män och en kvinna, var inte säkrad och kastades ur. Samtliga skadades, men kunde tas omhand och föras till sjukhus, enligt sajten m242fleetone.org.
Det var efter en kvällsregatta som båten, vars skeppare lämnat utombordaren på land för att minimera vikten vid tävling, inte lyckades hålla upp mot vinden och ta höjd. Istället jippade skepparen några gånger och kom allt närmare en pir med brytande vågor intill. Varför storseglet inte sattes känner På Kryss inte till, men en möjlig anledning är att det saknar möjlighet att reva och bedömdes inte kunna användas.
En amatörvideo visar hela förloppet som slutade med att båten förlorade riggen och skrovet skadades men kunde bärgas.

Alla ombord bar flytväst.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,

8 kommentarer »

 • ortopeter skriver:

  Det är lätt att bryggsegla, men i verkligheten kan det vara mer besvärligt. Som för de i filmen. De hade helt säkert löst det här galant om de hade haft möjlighet att hissa storseglet, men nu tycks de ha blivit av med detta, jämte bommen. Däfefter har fockskotet rappat ur eller kinkat. Utan motor finns det bara en sak att göra, åka med och försöka styra så gott det går.

 • Gunnar Hansson skriver:

  Var ute för snarlik händelse vid Islandsberg Bohuslän för 10 år sedan. Kom från Lysekilsl hållet i ca10 M/s med enbar fock satt. När havet öppnade upp med stora vågor och minskad vind pga att vinden slog in mot Islandsberg gick det inte hålla kursen var tvungen gena farligt nära berget.
  Båten var en liten Debutant 6m med snurra. Efter detta har jag alltid storseglet satt ibland revat.
  Med en inombordsmotor finns ju möjlighet att snabbt starta
  Med hälsning Gunnar Hansson

 • Knut Garshol skriver:

  Når en ser hele videoen synes det klossete å komme i den posisjon at en brytende bølge på grunt vann kastet båten rundt. På et oversiktsbilde kunne jeg se at de til og med kunnet ha seilt inn gjennom havnemunningen, som ligger bare noen 10-talls meter til høyre sett fra han som filmet. Noe avhengig av vindretningen kunne de muligens til og med ha gjort det med bare den flagrende fokken (vinden inn på babord låring) og svingt rundt molo-enden og inn i havna på båtfart og sig, men måtte i så fall ha startet noen minutter før video-start. Det er mulig de hadde trøbbel med storseilet også. Det flagret i alle fall rundt i båten ubeslått i video-snutten. Hvis ikke er det ubegripelig at storseilet ikke ble heist, noe som ville være nok til å hindre ulykken. Vanskelig å være sikker, men med reservasjoner for manglende detaljer, synes ulykken å være unødvendig.

 • Mats Ohlsson skriver:

  Ja klantigt på många sätt, han borde seglat på kontrakurs så att han kom bort från land. Ett misstag som man ofta gör när man känner sig rädd på sjön är att söka land, i detta fall var det katastrofalt. Att segla med revad stor skulle vara bäst, men om de skurit i ett fockskot och seglat för styrbords halsar så hade detta inte hänt.

 • Urban Lilja skriver:

  Läskigt, men också klantigt. En besättning avancerad nog för att delta i kappsegling borde veta, att utan fart kan inte en segelbåt slå. Ner med focken, som uppenbarligen inte går att skota, och upp med storen, skota hem och slå. Verkställ!

 • Hans Kjellberg skriver:

  Det var otäckt. Skönt besättningen klarade sig, dock med mindre skador. Kunde gått illa.
  Se till att ha fritt i lä.

 • Jarl Ehrenberg skriver:

  Fladdrande fock och en gast som pysslar med något på läsidan. Möjligen har de fått en knut på fockskotet så att den inte går att skota hem. Kanske därför de gippar flera gånger? Helst skulle storen upp och focken tas ned eller beslås. Om min teori om kink på fockskotet stämmer hade det nog varit nödvändigt att kapa skotet.

 • Erik Björkman skriver:

  En revad main vore bättre.