I konkurrens med över 250 andra hamnar kammade Ålands segelsällskap (ÅSS) Rödhamn hem priset som Årets Gästhamn. Ett varmt bemötande och den utmärkta servicen från Anette Gustafsson och hennes man Christian var avgörande för beslutet. Grattis ..." /> Rödhamn utsedd till Årets Gästhamn | På Kryss Rödhamn utsedd till Årets Gästhamn | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Rödhamn utsedd till Årets Gästhamn

20 februari, 2023 – 10.14 3 kommentarer
Rödhamn utsedd till Årets Gästhamn

I konkurrens med över 250 andra hamnar kammade Ålands segelsällskap (ÅSS) Rödhamn hem priset som Årets Gästhamn. Ett varmt bemötande och den utmärkta servicen från Anette Gustafsson och hennes man Christian var avgörande för beslutet.

Grattis till priset som Årets Gästhamn. Varför fick ni det?

– Rödhamn är en fantastiskt vacker plats med en skyddad hamn och fina faciliteter. 90 procent av rösterna nämnde dock främst det varma genuina bemötandet från oss och den utmärkta servicen (trots begränsade resurser på ön), den goda maten, bullarna och det nybakade frukostbrödet man får levererat till båten med väderprognos handskrivet på påsen.

Vi jobbar med hjärtat, är noga med kvaliteten på vårt begränsade serviceutbud och tar inga genvägar! Allt är hembakat, nybakat och så lokalproducerat som möjligt. Hela vår personal är glad, positiv och trivs med sitt jobb. Vi är noga med städningen, anstränger oss och vill väl.

Ni startade restaurangen för 27 år sedan. Vad har hänt sedan dess?

– Gästhamnen öppnade för 27 år sedan och sedan dess har Christian och jag varit hamnvärdar åt ÅSS. Första året hade vi ingen el eller vatten på ön alls. Vi kunde erbjuda vedeldad bastu, sophantering, utedass, kaffe och frukostbröd. Det kom cirka 500 gästande båtar. Rödhamn är även klubbhamn för ÅSS och medlemmarna kommer på helgerna. 

Året därpå borrades en brunn, och i 22 år bar vi vattendunkar för att koka kaffe, diska och så vidare. För fyra år sedan fick vi kommunalt vatten i slang och för två år sedan (med hjälp av bidrag från Smart Marina) även solenergi som ger oss begränsat med el till kylskåp med mera. Då byggdes ett servicehus och nu finns här duschar, bastu, sophantering, Ålands finaste utedass, vatten på bryggan, café och matservering under högsäsongen.

Från att ha jobbat själva de första åren har vi nu flera anställda under högsäsong. Under lågsäsong brukar jag ensam hantera alla roller. Vi hade cirka 2 200 gästande båtar 2022, plus alla medlemmar och dagsgäster! Det är stor belastning på den lilla ön och den känsliga naturen.

Nämn tre fina minnen från åren som gått?

– Jag har så otroligt många fantastiska minnen från de fina människorna vi möter och arbetar med. De viktigaste rör våra två döttrar som vuxit upp på ön sommartid. De har spenderat en stor del av sina liv här längst ut i havsbandet och varit med i verksamheten sedan födseln.

Vad gör ni på vintern?

– Christian arbetar heltid som projektledare inom IT i Sverige och är endast på Rödhamn under sina semesterveckor i juli och på helgerna. Jag arbetar som konstnär och kan därför planera mitt arbete så att jag bor och arbetar på Rödhamn juni, juli och augusti. Barnen går i skola i Sverige och är med på sommarlovet. Vi pusslar! Men tyvärr har vi aldrig sommarsemester eftersom arbetet pågår sju dagar i veckan, och oftast är vi bara lediga 2–3 veckor på vintern.

Hur bokar man bord hos er?

Under säsongen 1/6 – 31/8 ringer man +35-818 540 28. Resten av året tar vi emot förfrågningar via mejl rodhamn@segel.ax Välkommen i sommar!

Text: Desirée Stattin Drakenberg

Foto: Privat

3 kommentarer »

  • Klas Dykhoff skriver:

    Anette drog loss mej och min dotter när vi gått på grund i dimma, strax utanför Rödhamns östra inlopp. Hon och hamnen har en särskild plats i våra hjärtan sen dess!

  • Torsten/Blåskajsa skriver:

    Välförtjänt! Senast vi var där (2013), firade vi midsommar enligt åländsk tradition, mumsade på Anettes frukostbullar som levererades i pulpiten med en påse, på vilken dagens väderleksrapport fanns inritad. Charmigt och välordnat var vårt minne av denna uthamn från våra seglingar i österled. På styrbords främre skott i vår båts salong hänger en av Anettes fina akvareller; vintertid minner den oss i sängkammaren om sköna seglingssomrar.

  • Kjell Johansson skriver:

    Håller med! Alltid trevligt att komma till Rödhamn. Intressant med all nya miljötekniska lösningar som fler borde ta efter.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar