Hisingsbron i Göteborg öppnar våren 2021. Eftersom den har lägre segelfri höjd än Götaälvsbron – 12 meter jämfört med 18,3 meter – har sex fasta öppningstider tagits fram varje dygn. Trafikverket, Sjöfartsverket, Västtrafik och trafikkontoret vid ..." /> Så öppnas Hisingsbron för fritidsbåtar | På Kryss Så öppnas Hisingsbron för fritidsbåtar | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Så öppnas Hisingsbron för fritidsbåtar

12 januari, 2021 – 10.51 4 kommentarer
Så öppnas Hisingsbron för fritidsbåtar

Hisingsbron i Göteborg öppnar våren 2021. Eftersom den har lägre segelfri höjd än Götaälvsbron – 12 meter jämfört med 18,3 meter – har sex fasta öppningstider tagits fram varje dygn.

Trafikverket, Sjöfartsverket, Västtrafik och trafikkontoret vid Göteborgs Stad har gemensamt enats om hur Hisingsbron ska öppnas för fritidssjöfarten. Förutom sex fasta öppningstider varje dygn, året runt, kommer bron att öppnas vid ytterligare tillfällen på helgdagar och under sommartid.

Under de så kallade spärrtiderna, det vill säga helgfria vardagar klockan 06.00-09.00 samt klockan 15.00-18.00, tillåts ingen broöppning för vare sig fritidssjöfart eller yrkessjöfart. Syftet är att kollektivtrafik och övrig trafik på bron då ska ha full framkomlighet.

Broöppning sker endast under förutsättning att minst en fritidsbåt är på plats och behöver öppning och varje broöppning kommer att vara i cirka 4–8 minuter. Om inte samtliga fritidsbåtar har hunnit passera innan bron stängs kan bron vid behov öppnas igen efter 30 minuter, förutsatt att detta inte inskränker på ovan nämnda spärrtider.

De fasta öppningstiderna kommer i möjligaste mån att synkroniseras med Marieholmsbroarna, så att fritidsbåtar hinner passera både Hisingsbron och Marieholmsbroarna. Tillfälliga angörningsplatser för de fritidsbåtar som inväntar broöppning kommer att finnas vid Göteborgsoperan samt Ringön.

4 kommentarer »

 • Torsten/Blåskajsa skriver:

  https.//trafikgoteborg.se/oppningstider-broar-goteborg/

  Samtidigt ett nytt landkrabbeord, som inte återfinns i någon svensk ordbok: ”angörningsplats”. Jag har sett det på skyltar för taxi och färdtjänst i större bostadsområden men knappast till havs eller i älven.

 • Magnus Ohlin skriver:

  Hej!
  Jättebra info men den viktigaste informationen – tiderna som bron öppnas (sex fasta öppningstider) saknas i artikeln.

  Vänliga hälsningar

 • Björn Södahl skriver:

  Hej, och tack för viktig info. Vad vet man om de ”fasta” öppningstiderna – när kommer dessa att inträffa?
  Tack på förhand!

 • lars skriver:

  En intressant fråga i sammanhanget är ju när de fasta öppningstiderna är?
  /Lars