En vattenskoter för fritidsbruk kan ha flera hundra hästkrafter och en stark acceleration. Kul, men med farten ökar risken och böter hägrar för den som stör eller inte har förarbevis. Det här behöver du ha ..." /> Säker sommar på vattenskoter | På Kryss Säker sommar på vattenskoter | På Kryss
Hem » Säkerhet

Säkerhet

Säker sommar på vattenskoter

2 juni, 2023 – 12.07 Ingen kommentar
Säker sommar på vattenskoter

En vattenskoter för fritidsbruk kan ha flera hundra hästkrafter och en stark acceleration. Kul, men med farten ökar risken och böter hägrar för den som stör eller inte har förarbevis. Det här behöver du ha koll på inför årets vattenskotersäsong.

För både båt och vattenskoter gäller så klart allmänt sjövett, men en vattenskoter kan nå toppfarter på 70 – 80 knop. Då gäller det att tänka lite extra på både sin egen och andras säkerhet. I Sverige får man endast köra vattenskoter i allmänna farleder eller där länsstyrelsen gjort undantag från det allmänna förbudet.

– Det är viktigt att följa anvisningarna och hålla till i de områden man får. Sedan ska man komma ihåg att hålla avstånd till badsugna och köra mycket försiktigt nära badplatser, säger Linda Månthén försäkringsspecialist på Länsförsäkringar Jämtland.

Enligt polisen är orsaken till olyckor bland annat för hög hastighet, onykterhet och att föraren överskattar sin förmåga.

– Flytväst är självklart, men jag tycker även man ska ha hjälm. Kraftfullare vattenskotrar går en bra bit över 100 kilometer i timmen. I den hastigheten blir vattnet hårt som asfalt och du skulle aldrig åka motorcykel utan hjälm, säger Linda Månthén. 

Sedan 1 maj 2022 måste den som kör vattenskoter ha förarbevis. Vid en eventuell kontroll ska man kunna visa både det och legitimation. Har man inte förarbevis eller om man bryter mot andra regler kan man få böter.

Tips för säker körning med vattenskoter:

  • Kör vattenskoter på anvisade platser och följ sjövägsreglerna. 
  • Flytväst är en självklarhet likaså nykterhet. Använd hjälm.
  • Ta hänsyn till din omgivning, följ hastighetsbegränsningar och ta det extra försiktigt nära badplatser.
  • Ha en bra försäkring. Den skyddar dig, din skoter och ger även ett skydd om du blir skadeståndsskyldig för att ha orsakat någon annan en skada.

Stock.adobe.com

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar