Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut 460 miljoner kronor till olika lokala åtgärder för att få en bättre havs- och sjömiljö. Allt för att kunna bibehålla eller återställa levande sjöar och vattendrag och ett hav ..." /> Satsar 460 miljoner på bättre havs- och sjömiljö | På Kryss Satsar 460 miljoner på bättre havs- och sjömiljö | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Satsar 460 miljoner på bättre havs- och sjömiljö

27 februari, 2023 – 10.14 Ingen kommentar
Kalkning mot försurning från helikopter.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut 460 miljoner kronor till olika lokala åtgärder för att få en bättre havs- och sjömiljö. Allt för att kunna bibehålla eller återställa levande sjöar och vattendrag och ett hav i balans.

Totalt handlar det om 235 miljoner kronor i LOVA-bidrag (lokala vattenvårdsprojekt). Bidragen används bland annat till åtgärder mot övergödning, att förhindra spridning av miljöfarliga ämnen från fritidsbåtar och till att ta upp förlorade fiskeredskap. 

Kommuner och ideella föreningar kan söka bidrag hos länsstyrelsen för att finansiera projekt liksom länsstyrelserna som kan använda dessa pengar för att skapa bättre vattenmiljöer för ökad biologisk mångfald. Lokala åtgärdssamordnare, som genom samverkan skapar fler åtgärder mot övergödning, kan också finansieras av LOVA-bidraget.

Resterande 225 miljoner går till länsstyrelserna där 172 miljoner används till kalkning för att motverka försurningens effekter på sjöar och vattendrag, 26 miljoner till länens arbete med fiskevård, 13,5 miljoner för att förebygga och förhindra introduktion och spridning av invasiva främmande arter och 13,5 miljoner till åtgärdsprogram för hotade arter.

– Kommunernas och andra organisationers insatser är en grundsten. Deras engagemang är avgörande för de åtgärder som genomförs, säger Mårten Gustafsson, utredare på HaV.

Bild André Maslennikov/Azote

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar