Det nya segelfartyget Oceanbird kommer att sjösättas runt 2024 om allt går som det ska. Tanken är att det ska frakta 7 000 bilar med hjälp av enbart vindkraft. Det är forskare på KTH som tillsammans med ..." /> Segelbåten tillbaka som fraktfartyg | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Segelbåten tillbaka som fraktfartyg | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Segelbåten tillbaka som fraktfartyg

28 september 2020 – 19:05 4 kommentarer
Segelbåten tillbaka som fraktfartyg

Det nya segelfartyget Oceanbird kommer att sjösättas runt 2024 om allt går som det ska. Tanken är att det ska frakta 7 000 bilar med hjälp av enbart vindkraft.

Det är forskare på KTH som tillsammans med rederiet Wallenius och marinteknikföretaget SSPA som har tagit fram det nya fartyget. I nuläget har båten fem segel på vardera 80 meter. Den är dubbelt så hög som en vanlig segelbåt och kommer med sina 105 meter över havsytan att bli ett av världens högsta fartyg. Nu pågår arbetet med att finslipa modellerna och designen. Tanken är att alla segel ska styras individuellt och att fartyget ska ha fenor under vattnet. Fördelarna med den nya båten är att utsläppen av fossilt bränsle kommer att minska med 90 procent. Nackdelen att en resa över Atlanten kommer att ta cirka tolv dagar istället för dagens åtta. Drömmen är att den första båten ska göra sin jungfrutur 2024, säger Jakob Kuttenkeuler, professor i marina system vid KTH, till Dagens ETC. Men innan dess är det många affärsbeslut som måste tas.

4 kommentarer »

 • Robert Mertens skriver:

  Jag gillar tanken, men som seglare är jag tveksam till att man kan hålla stabilitet i båten med enbart fenor när det blir vind i seglen. Lycka till!

 • Thomas edström skriver:

  Hej tiden blir inte något problem
  Därom ni har många båtar i skyttel trafik
  Så kan man ha en båt varannan dag
  Men inte samma båt då såklart

 • Bengt Casselblad skriver:

  Underbart att tänka att den sociala grupp, worldwide, som kallas seglare kanske kommer bidra ordentligt till att världen blir bättre på ett så fantastiskt sätt… Jag hoppas allt går vägen 😊⛵️ Vi var en del seglare som drömde om detta redan som unga. Jättekul!!

 • torbjörn johnsson skriver:

  Risk för fel årsmodell när de kommer fram…