Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Havet som hem och arbetsplats

24 oktober, 2016 – 15.00 En kommentar

När undervattensfilmaren Armin Mueck valde båt avgjorde stuvutrymmet. Med 45-fotaren Eja af Slussen som bas dokumenterar han och döttrarna Birgitta och Nanna livet i haven med personliga dokumentärer som fått publik över hela världen.

Efter två veckor i vattnen utanför Grönland hade undervattensfilmaren Armin Mueck och hans kollega fortfarande inte fått bilderna som de behövde. Stressade och frustrerade tvingades de ge upp och konstatera att de 100 000 kronorna för båthyran var bortkastade pengar.
Istället investerade Armin i en Corsair 450 med förlängd akter. I dag har båten Eja varit familjens hem och arbetsplats på bland annat Atlanten, Röda havet och Medelhavet och hemma vid Orust i sexton år. Vintern 2016/2017 tillbringar kvartetten utanför Nordnorges kust för att fånga späckhuggare och knölvalar på film.
– Med vår egen båt kan vi stanna ute så länge vi vill och behöver. Den gör oss oberoende, och vi slipper släpa på den tunga utrustningen. Dessutom brukar vi upptäcka mycket liv på vägen, sådant som vi annars hade missat, säger Armin Mueck i Linda Hammarbergs reportage om familjen, i På Kryss nr 8 som kommer ut vecka 43.

Reportaget är ett av tre i tidningen om segelbåten som plattform för dokumentation och forskning.

I den tryckta versionen av reportaget om familjen Mueck föll fotografnamnen bort. Samtliga bilder på första uppslaget nedan är tagna av Birgitta Mueck, förutom Linda Hammarbergs porträtt av familjen längst upp till vänster i bildcollaget.

På Kryss nr 8, 2016

Fotografen Boris Unger fångade mötet mellan Birgitta Mueck och en valhaj i Röda havet på uppslaget nedan. Den infällda bilden togs av Birgitta Mueck.

På Kryss nr 8, 2016

Christian Tousignant är fotografen bakom bilden på Nanna, Armin och Birgitta Mueck ombord på Eja under färd, uppe till vänster på uppslaget nedan. Birgitta Mueck har tagit bilderna på kaskelotten respektive Eja af Slussen till höger.

På Kryss nr 8, 2016

VIDEO: Birgitta Mueck beskriver ett möte med kaskelotter utanför Azorerna som en av sina lyckligaste stunder. Se Birgittas och Armins film från mötet här:

Under vintern seglar familjen längs Nordnorges kust för att filma kaskelotter och späckhuggare som följer sillstimmen som samlas i området. Första förväntade mötet är norr om ön Senja väster om Tromsö.

LÄS MER: Följ expeditionen till vattnen utanför norra Norge på Birgitta Mücks blogg.

LÄS MER: Crystal Water Film

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

En kommentar »