Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Segelfartyget Britta säljs efter konkurs

12 oktober, 2019 – 00.29 Kommentarer inaktiverade för Segelfartyget Britta säljs efter konkurs

Efter att skolfartyget Brittas ägarstiftelse gått i konkurs säljs nu fartyget på auktion. Med certifikat för bland annat passagerartrafik är det uppskattade värdet 1,3 miljoner kronor.

[Länk till auktionen längst ned på sidan.]

Redan 2017 larmade ägarstiftelsen om att läget var akut för verksamheten med det galeasriggade skolfartyget i Uddevalla. En omfattande renovering hade ökat skulderna i stiftelsen och brist på frivillig bemanning gjorde att man inte kunde åta sig seglingsuppdrag och få in pengar. Verksamheten hade hamnat i en ond cirkel.
– Det är oerhört akut. Vi står inför en möjlig nedläggning när som helst, sa Thomas Wennersten till På Kryss för två år sedan. Thomas Wennersten var aktiv i den maritima förening som var knuten till fartyget och som finns kvar oavsett ägarstiftelsens konkurs.

Trots att den akuta pengabristen löste sig 2017 har verksamheten inte kunnat täcka kostnaderna och stiftelsen försökte först sälja fartyget. När ingen köpare erbjöd det lägsta efterfrågade priset gick stiftelsen så småningom i konkurs.

Stiftelsen har tidigare sålt lösöret och nu är det dags för fartyget som är i bra skick med mycket ny utrustning. Kända fel är att brandutrustning, livflottar och kompass inte har besiktigats i år och att drivremmen till propelleraxeln kan behöva spännas, enligt auktionsfirman. Jagare, klyvare, fock och mesan har bara seglat i två säsonger och storseglet är sex år gammalt. Certifikaten gäller till våren 2021.

Britta är byggd i ek på Hälleviksstrands varv på Orust 1956 som fiskebåt med diesel och segel för Nordatlanten. Efter några år i Östersjön blev hon på 1980-talet fritidsbåt. Uddevalla Maritima Förening köpte Britta 1992 och renoverade henne så grundligt att Sjöfartsverket klassade om Britta till nybygge. Britta är riggad med två master, galeasriggad, och har totalt 350 kvadratmeter segelyta fördelad på sju segel.

Stiftelsen Uddevalla Skolfartyg ägde fartyget fram till konkursen, Fartygets värde uppskattas till 1,3 miljoner och konkursförvaltaren har ett reservationspris, minimipris, som är hemligt.

LÄS MER: Auktionen av TS Britta på PS Auction

LÄS MER: Britta i akut behov av nya krafter [ pakryss.se 17 oktober, 2017 ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,