I brist på frivilliga befäl och hjälpande händer hotas verksamheten med skolfartyget Britta i Uddevalla att läggas ned. – Det är inte helt kört. Men någon måste bemanna fartyget, säger Thomas Wennersten." /> Britta i akut behov av nya krafter | På Kryss Britta i akut behov av nya krafter | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Britta i akut behov av nya krafter

17 oktober, 2017 – 14.34 En kommentar
Britta seglar

I brist på frivilliga befäl och hjälpande händer hotas verksamheten med skolfartyget Britta i Uddevalla att läggas ned.
– Det är inte helt kört. Men någon måste bemanna fartyget, säger Thomas Wennersten.

– Det är oerhört akut. Vi står inför en möjlig nedläggning när som helst, säger Thomas Wennersten som är en av de frivilliga som nu behöver förstärkning.
Från och med första januari saknas långivare till organisationerna bakom det galeasriggade fartyget TS Britta. 1,4 miljoner kronor saknas i kassan. Britta är intecknad för en halv miljon och resten är kommunal borgen.

TS Britta

Thomas Wennerstam hoppas att segelfartyget Britta ska få segla vidare.

– Alltihopa började för tre år sedan när vi gjorde en renovering som blev dyrare än väntat. Skulderna till varvet blev så stora att det var först i förra veckan som vi har kunnat betala det sista, säger Thomas Wennersten.
Thomas är kanslist i föreningen Uddevalla Maritima Förening som driver verksamheten med skolseglingar, seglarläger och andra seglingar med barn och ungdomar förutom nöjesseglingarna med medlemmarna.
– Vi gör det här för att det är kul, men det är ett stort fartyg och det behövs många ombord.

Om föreningen skulle klara av att segla med alla som vill, exempelvis skolor och företag, så skulle finansieringen vara löst. Men i dag måste man tacka nej till uppdrag och därmed kommer inte tillräckligt med pengar in i verksamheten.
– Vi behöver framförallt medlemmar som är beredda att hjälpa till med lite allt möjligt, men vi saknar också befäl, med tillräcklig sjötid, för att klara av att göra de uppdrag som vi vill och får. I dag är intresset att segla större än vad vi klarar av.
Thomas ser ett samband med motsvarande problem i annan ideell verksamhet:
– Det är likadant på många håll i föreningsvlivet. Folk har så mycket i sina egna liv och yrkesliv att de inte orkar lägga så mycket på ideellt arbete.

Tall Ship Britta!

Tall Ship Britta!

Thomas Wennersten tror att verksamheten kommer att bli mycket saknad om den försvinner.
– Skutsegling är väldigt roligt och socialt. Man har tid för samtal och man jobbar tillsammans. När det är tävling är det lekfullt. Det är också en fantastisk naturupplevelse och så mycket hantverk. Men en saknar inte koa förrän båset är tomt.
Thomas själv har sina bästa minnen från när han klarat sånt han inte riktigt visste att han kan.
– Jag är inte så duktig på att segla utan brukar mest laga mat. Mitt största ögonblick var på höstens skutrace för ett par år sen. Jag stod i byssan på däck med hela skärgården utanför. Det gick fort och gungade bra och jag blev INTE sjösjuk. Det var stort!

Thomas uppmanar alla som vill arbeta med Britta eller som har idéer om framtiden att kontakta föreningen via hemsidan, tsbritta.se, och skriva in på kontakformuläret att man vill vara med.
– Man måste inte bo här, vi har arbetshelger och det finns annat man kan göra på avstånd.

Stiftelsen Uddevalla skolfartyg är redare för fartyget och Uddevalla Maritima Förening driver medlemsverksamheten och bemannar fartyget. De två organisationerna har höstmöte den 21 oktober då ett beslut ska fattas om ny finansiering eller nedläggning.

Fartyget Britta byggdes i ek på Hälleviksstrands varv på Orust 1956 som fiskebåt med diesel och segel för Nordatlanten. Efter några år i Östersjön blev hon på 1980-talet fritidsbåt. Uddevalla Maritima Förening köpte Britta 1992 och renoverade henne så grundligt att Sjöfartsverket klassade om Britta till nybygge. Britta är riggad med två master, galeasriggad, och har totalt 350 kvadratmeter segelyta fördelad på sju segel.

LÄS MER: TS Brittas hemsida

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,

En kommentar »

  • Hansuno Krisch skriver:

    Dags att koppla in sjöscouterna eller att bilda en sjöscoutkår. Men det kanske ni redan gjort. Kanske låta föräldrarna vara med på någon segling?