När fri rörlighet inte längre gäller mellan Storbritannien och länderna i EU, hur blir det då? Här är det viktigaste du behöver tänka på om du planerar ett besök till de brittiska öarna. Ta med pass. ..." /> Segla efter Brexit | På Kryss Segla efter Brexit | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Segla efter Brexit

22 februari, 2021 – 14.26 Kommentarer inaktiverade för Segla efter Brexit
Segla efter Brexit

När fri rörlighet inte längre gäller mellan Storbritannien och länderna i EU, hur blir det då? Här är det viktigaste du behöver tänka på om du planerar ett besök till de brittiska öarna.

Ta med pass. Alla som reser till Storbritannien ska ta med pass. Internationella id-kort går bra fram till i oktober, men för att vara på den säkra sidan är pass bra att ha med ändå.

Hissa gul flagg. När du anländer till Storbritannien från ett annat land (inklusive kanalöarna) ska du hissa den gula Q-flaggan. Det betyder att fartyget är fritt från smitta. Ta inte ner den förrän du haft kontakt med tullen. Om du däremot kommer från ett EU-land till Nordirland behövs inte den gula flaggan.

Ring National Yachtline. När du har lagt till ringer du 0300 123 2012. National Yachtline är bemannad dygnet runt. Du måste till exempel uppge om du har djur med dig in i landet, eller alkohol och tobak i sådan mängd att gränsen överskrids. Du kommer också att bli ombedd att fylla i formuläret C1331 som ska postas till United Kingdom Border Force.

Krävs inget visum. För kortare vistelse gäller, oavsett om färdmedlet är båt, bil eller flyg, att inget visum behövs.

Kolla ditt abonnemang. EU har gemensamma regler för telefonbolagen. Nu gäller dessa inte längre för Storbritannien, Skottland och Shetlandsöarna. Stäm av taxan med din mobilleverantör innan du åker.

Vid längre vistelse. Om du kommer från ett annat land och planerar att segla hem med samma båt kan du lämna kvar båten i 18 månader.

För att läsa mer, gå till gov.uk och sök på ”Sailing your pleasure craft to and from theUK.”