Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Seglare bygger förskola för jordbävningsdrabbade

24 september, 2018 – 17.07 2 kommentarer

Västra Lombok i Indonesien drabbades av två kraftiga jordbävningar i slutet av juli och början av augusti i år. Hundratusentals människor blev hemlösa och cirka 500 personer dog. Just nu hjälper en eskader långseglare till att bygga en förskola.

Nu i september, en och en halv månad efter jordbävningarna, har livet börjat återgå, om inte till det normala, så i varje fall till en ny vardag. Att bygga tillfälliga skolor har prioriterats, så barnen skulle komma in i sina dagliga rutiner igen.
– Vi seglar med en statligt organiserad eskader i Indonesien, rallyt Sail2Indonesia, med ett 40-tal deltagande båtar, berättar Sven-Gösta Rundqvist på båten Randivåg från Göteborg.

Lombok

Sven-Gösta Rundquist gräver fram den gamla trappan tillsammans med Sandy från Australien. BILD: Lisa Rundquist

– Vi kom till Indonesien samtidigt med det första stora skalvet, i slutet av juli. Då sa ledningen att vi inte skulle besöka Lombok på grund av jordbävningen, men sen ändrade de sig.
Sedan några dagar finns ett trettiotal båtar ankrade utanför marinan i Medana på norra Lombok. Marinan har klarat sig relativt bra från skador av jordbävningen medan byn innanför marinan ligger i ruiner.

Lombok

Frank från Holland lägger sista handen vid takkonstruktionen innan takstolarna läggs på.

– Det är oerhört smärtsamt att se förödelsen, berättar Sven-Gösta.
– Men det verkar som byborna har kommit över den första chocken och nu börjar se framåt.
Redan innan eskadern kom till Medana kom frågan om seglarna kunde tänka sig att hjälpa till. Förskolan behövde ett hus. Tältet man hade lånat blev för varmt så en luftig byggnad med tak stod på önskelistan. Amerikanska Trevor, med förflutet i byggbranschen, och hans fru Kimi åtog sig projektledning. Trevor ritade ett hus, beställde byggmaterial och ledde arbetet. Kimi samlade in pengar, letade arbetskraft och samordnade med internationella Rotary, lokalbefolkning och seglare.
– För oss är det självklart att hjälpa till, säger Trevor.
– Det räcker att bara tänka på en naturkatastrof av denna dignitet, för att man skall börja fundera på vad man kan bidra med. Då jag har erfarenhet av husbyggen var det en självklarhet att ta tag i förskoleprojektet.
Kimi är glad över medseglarnas engagemang:
– Det är fantastiskt att se hur seglarna har ställt upp för byn och för förskolan, antingen med pengar eller som arbetskraft – eller både och, säger Kim.

Förskolan byggs av bambu med ett tak av en kraftig presenning. Flätade väggar av naturmaterial gör att byggnaden blir luftig och golvet läggs med naturmaterial. En toalett med handfat finns också med i byggnaden. Byggnaden liknar de gamla traditionella husen som fanns i Indonesien tidigare, innan man började bygga betonghus.

Lombok

Skylten är det enda av den gamla förskolan som finns kvar. I bakgrunden syns den nya byggnaden ta form. BILD: Lisa Rundquist

På frågan om varför seglarna ställde upp fick jag ungefär samma svar från alla:
– Det är klart att man hjälper sina grannar, säger Max från Australien.
– Det är förfärligt att se hur byn ser ut med alla raserade hus, säger Lars från Danmark.
– Det känns bra att kunna hjälpa till. Jag vill försöka ge tillbaka lite av all vänlighet jag tidigare har mött här i Indonesien, säger Frank från Holland.
­ Joachim från Frankrike hör till de som kom fram sist i eskadern.
– Det räcker att titta runt i den raserade byn för att man vill hugga i och hjälpa till med något.
– Det går inte att hjälpa alla, men att göra något känns bra, säger Sven-Gösta Rundqvist.
– Här vet vi ju också att våra pengar och vårt arbete blir till något som verkligen behövs.

Förskolan beräknas stå klar efter två veckors arbete och Trevor bedömer livslängden på huset till mellan sex månader och två år. Under tiden kan planerna för en permanent förskola utarbetas.

Randivåg

Sven-Gösta och Lisa på sin båt Randivåg som nu seglar i Indonesien. BILD: Lisa Rundquist

Lisa Köhler Rundqvist
redaktion@pakryss.se

, ,

2 kommentarer »