Det finns en del fonder som bidrar till seglarlivet. En ganska speciell sådan är Gunilla Bertels Minnesfond. Den kom till efter det makarna Bertel havererat i en storm vid Afrikas kust där Gunilla omkom i ..." /> Seglarfonder som hjälper | På Kryss Seglarfonder som hjälper | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Seglarfonder som hjälper

17 oktober, 2022 – 15.31 Kommentarer inaktiverade för Seglarfonder som hjälper
Bild: På Kryss nr 5–22.

Det finns en del fonder som bidrar till seglarlivet. En ganska speciell sådan är Gunilla Bertels Minnesfond. Den kom till efter det makarna Bertel havererat i en storm vid Afrikas kust där Gunilla omkom i bränningarna.

Gunilla och Christer Bertel var långvariga medlemmar i Svenska Kryssarklubben, Medelhavsseglarna och Oceanseglarna. Hösten 2001 startade de en planerad långfärdssegling med Kanarieöarna som närmaste mål. Lägenheten var såld och det fria havslivet ombord på Navicula, deras Monsun 31, lockade. Men resan fick en tragisk och oväntad vändning. Efter en hård västlig storm fick paret söka nödhamn i Mohammedia på Marockos västkust. En bit söder om hamninloppet reste sig plötsligt en väldig våg som kastade omkull båten och bröt masten. Ytterligare en våldsam våg slet loss livflotten och kastade båda i sjön. Gunilla försvann i vågorna medan Christer drev i land. Ensam och skeppsbruten drabbades han av nästa chock – försäkringsbolaget vägrade all täckning.

Kryssarklubbens Medelhavsseglare och Oceanseglare ordnade en insamling så att Christer kunde driva en rättegång som han sedan vann. Försäkringsbolaget fick täcka både båt och rättegångskostnader. Christer och föreningarna kom sedan överens om att det insamlade beloppet skulle placeras en fond ”till stöd för långfärdsseglare i behjärtansvärda situationer.”

Fonden leder i första hand tankarna till nödsituationer liknande den paret Bertel råkade ut för, men ändamålet är ändå rätt vidsträckt utformat och gör att man kan tänka sig att även andra fall kan komma ifråga under fondens premisser. I På Kryss nr 5–22 finns en lista med fler fonder och stipendier som kan hjälpa seglare.