Nu är det ett år sedan Ryssland attackerade Ukraina och de första flyktingarna började anlända till Sverige. I somras anordnade Kryssarklubben seglarskola för ukrainska barn med generalsekreteraren Fredrik Norén som instruktör. Kryssarklubben har seglarläger för barn ..." /> Seglarskola för ukrainska barn | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Seglarskola för ukrainska barn | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Seglarskola för ukrainska barn

23 januari 2023 – 11:27 Kommentarer inaktiverade för Seglarskola för ukrainska barn
Seglarskola för ukrainska barn

Nu är det ett år sedan Ryssland attackerade Ukraina och de första flyktingarna började anlända till Sverige. I somras anordnade Kryssarklubben seglarskola för ukrainska barn med generalsekreteraren Fredrik Norén som instruktör.

Kryssarklubben har seglarläger för barn och ungdomar varje sommar, men förra året ägde ett lite annorlunda sådant rum i Solna vid Huvudstastrand i Stockholm. Klubben bjöd då in ukrainska barn som flytt från kriget som tillsammans med en handfull svenska kompisar fick lära sig segla under fem dagar.

– Det var väldigt roligt att kunna barnen en fin upplevelse, något annat att tänka på och kanske ett nytt intresse, säger Fredrik Norén.

Maria Rasputna, 14 år, och Ivan Kosianenku, 12 år, kom till Sverige förra våren och lärde känna varandra i Barkaby där de bor. Ingen av dem har seglat förut.

– Min mamma tyckte att jag skulle vara med, säger Maria. Hon hade hört om lägret och tyckte att det verkade kul så jag anmälde mig.

Instruktören Alexander Kjällström, 15 år, pratar flytande ryska och fungerade som tolk så att barnen skulle kunna prata med varandra och förstå de olika momenten i segling.

– De fixade det galant och seglar verkligen! säger Berenika Berglund, en annan instruktör. Min erfarenhet av seglarskola med språkbarriärer är att det brukar lösa sig.

För Ivan blev seglingen en ny och spännande upplevelse.

– Det är roligt och intressant, särskilt när det går snabbt!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–22.