Forskare på KTH har tagit fram en segelbåt som med väldigt liten energiåtgång helt på egen hand kan segla runt i Stockholms skärgård. Det finns flera kommersiella självseglande båtar att köpa redan idag. Det som skiljer ..." /> Självseglande båt som klarar trånga farvatten | På Kryss Självseglande båt som klarar trånga farvatten | På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Självseglande båt som klarar trånga farvatten

19 maj, 2020 – 13.24 3 kommentarer
Självseglande båt som klarar trånga farvatten

Forskare på KTH har tagit fram en segelbåt som med väldigt liten energiåtgång helt på egen hand kan segla runt i Stockholms skärgård.

Det finns flera kommersiella självseglande båtar att köpa redan idag. Det som skiljer sig åt är energiförbrukningen där KTH:s självseglande båt Maribot Vane är energisnålare än konkurrenterna. Maribot Vane har seglat runt på Baggensfjärden i Stockholms skärgård och visat sig vara ordentligt självständig i trånga farvatten. Förutom möjligheten att navigera i tajta sjöutrymmen så har KTH-forskarnas båt ytterligare en stor fördel i jämförelse med konkurrerande tekniker. Det är Maribot Vanes energibehov. Styrdatorn kan gå ner i ”sömnläge” när den inte behövs.

– Det mesta Maribot Vane varit ute och seglat själv är en dag. Nu planerar vi för att vara ute en vecka i stöten. Ett mål är att båten ska segla till Askö där Stockholms universitet har sitt Östersjöcentrum. Resan dit tar kanske två dagar och samma tid tillbaka. Sedan ska vi ha med mätutrustning eftersom det är viktigt att studera hur det fungerar med last, säger Ulysse Dhomé, forskarstuderande vid KTH.

3 kommentarer »

  • George Appelqvist skriver:

    Häftigt det kan naturligtvis bli ett miljövänligt och billigt sätt att transportera.

  • Peter B-Larsson skriver:

    Nu blir det kanske en grej till att passa sig för. Jag tycker det räcker med vattenskotrar. Vad är vitsen?

  • Per skriver:

    Upptäcker den omgivande båtar, simmande människor och annat? Håller sig till sjöreglerna? Eller riskerar man bli påseglad av dessa tingestar framöver…