Sjöfartsverket gjorde fel när bron över Falsterbokanalen kraschade en segelbåt. Nu får båtägaren ersättning för att kunna skrota båten och köpa en ny. När Niels Westh från Köpenhamn passerade genom Falsterbokanalen i augusti märkte han att ..." /> Sjöfartsverket ersätter kraschad segelbåt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Sjöfartsverket ersätter kraschad segelbåt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Sjöfartsverket ersätter kraschad segelbåt

22 september 2020 – 09:41 4 kommentarer
Sjöfartsverket ersätter kraschad segelbåt

Sjöfartsverket gjorde fel när bron över Falsterbokanalen kraschade en segelbåt. Nu får båtägaren ersättning för att kunna skrota båten och köpa en ny.

När Niels Westh från Köpenhamn passerade genom Falsterbokanalen i augusti märkte han att bron ovanför honom var på väg ner vilket ledde till att båten trycktes ner i vattnet. Masten bröts, båtkonstruktionen skadades och han tvingades lämna sin båt i kanalen.

Efter en ”omfattande intern utredning” har Sjöfartsverket nu slagit fast att det var vårdslöst, eller åtminstone försumligt, att låta båtar passera eftersom bron inte fungerade som den skulle skriver Sydsvenskan. Niels Westh har fått 80 390 kronor i ersättning för sin förstörda båt, men har bestämt sig för att vänta med ett nytt båtköp.

Den aktuella dagen kunde endast en av två broklaffar öppnas, men kanalcentralen bestämde ändå att de 17 båtar som väntade skulle släppas igenom trots att det inte gick att ge grönt ljus utan signalen fortsatte att lysa rött med en vit signal. När räddningstjänsten behövde passera beslutade kanalcentralen att fälla ner bron då endast ett par båtar hade passerat. Eftersom ljussignalen inte ändrades och det inte går att förvänta sig att alla båtägare uppmärksammar ett radiomeddelande slår Sjöfartsverket fast att ”risken för att en olycka kan ske kan inte sägas vara obetydlig”.

 

4 kommentarer »

 • Johan Zachrisson skriver:

  Broar ska ö h t inte öppnas om det finns ambulans under utryckning på öar! Det är inte vara i Falsterbo som detta är ett problem.

  Mvh/Johan Zachrisson

 • Anders Månsson skriver:

  Där ser man faran av centralisering av broöppningen. Kunde knappast ha hänt när personalen var på plats. Dessutom förvånar det att sjöfartsverket tror att alla har VHF på och att den när hörbar , när man man styr under en bro , det är det nog bara ett fåtal som har.Kan ändå förstå sjöfartsverkets personal , då det kanske rörde sig om en svårt sjuk person i ambulans eller brandfordon på utryckning .
  Kanske en mistlur skulle sättas upp vid bron – 5 signaler brukar ju uppmärksammas .
  Bilden är nog från kanalen – båten har dragits in i kanalen och lagts mot södra kanalstranden.
  Mvh Anders Månsson

 • Jens Borgsjö skriver:

  80390 Kronor är små pengar för en sån båt som kostar minst 400.000 kr och mer.
  Då tycker jag att båtägaren ska få betydligt högre summa pengar.

 • Peter Letzen skriver:

  Fel bild inte Falsterbo kanalen!
  Mvh
  Peter Letzen