Sjögräs har stor betydelse för kusternas ekosystem. Med start i år har FN därför utsett den 1 mars till internationella sjögräsdagen, ”World Seagrass Day”.  Sjögräs är marina blommande växter som finns i grunda vatten från tropikerna ..." /> Sjögräs får egen FN-dag | På Kryss Sjögräs får egen FN-dag | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Sjögräs får egen FN-dag

6 mars, 2023 – 10.37 Ingen kommentar
Sjögräs får egen FN-dag

Sjögräs har stor betydelse för kusternas ekosystem. Med start i år har FN därför utsett den 1 mars till internationella sjögräsdagen, ”World Seagrass Day”. 

Sjögräs är marina blommande växter som finns i grunda vatten från tropikerna till polcirkeln. De täcker över 300 000 kvadratkilometer av havsbotten. Sjögräsängar – även kallade för ”blå skogar” – ger mat och skydd till tusentals arter av fiskar, sjöhästar, sköldpaddor och andra marina djur.

Sjögräs förbättrar även vattenkvaliteten genom att filtrera, cirkulera och lagra näringsämnen och föroreningar, vilket minskar föroreningar i skaldjur. Som en del av det marina ekosystemet lagrar de upp till 18 procent av världens oceaniska kol.

De fungerar också som den första försvarslinjen längs kusterna och skyddar samhällen från den ökande risken för översvämningar och stormar.

Men trots deras betydelse är sjögräsängarna i fara. I dagsläget försvinner motsvarande en fotbollsplan sjögräs var 30:e minut. Uppskattningsvis går runt sju procent av ängarna världen över förlorade varje år genom havsförsurning, kustutveckling och stigande havstemperaturer på grund av klimatförändringar.

Svenska Kryssarklubben har under många år lagt ut svajbojar runt hela Sveriges kust och insjöar för att möjliggöra trygg och säker förtöjning, som dessutom skonar det känsliga ålgräset och bottenlevande djur.

World Seagrass Day

Syftet med ”World Seagrass Day”, Internationella sjögräsdagen, är att öka medvetenheten om hoten mot dessa ekosystem, och att främja deras bevarande, vilket är avgörande för att uppnå målen för hållbar utveckling (SDG) och Parisavtalet om klimatförändringar. Det fastställde FN:s generalförsamling i en resolution som antogs i maj 2022.

Stock.adobe.com

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar