Bland vårens k-märkta båtar finns flera folkliga segelbåtar, några olika välrenoverade motorbåtar och för första gången en fritidsbåt driven av en ångmaskin.  Sedan starten 2009 har Sjöhistoriska museet k-märkt 168 fritidsbåtar efter ägarens ansökan till museet. ..." /> Sjöhistoriska k-märker fritidsbåtar | På Kryss Sjöhistoriska k-märker fritidsbåtar | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Sjöhistoriska k-märker fritidsbåtar

8 juni, 2021 – 10.57 Kommentarer inaktiverade för Sjöhistoriska k-märker fritidsbåtar
Sjöhistoriska k-märker fritidsbåtar

Bland vårens k-märkta båtar finns flera folkliga segelbåtar, några olika välrenoverade motorbåtar och för första gången en fritidsbåt driven av en ångmaskin. 

Sedan starten 2009 har Sjöhistoriska museet k-märkt 168 fritidsbåtar efter ägarens ansökan till museet. Till de generella reglerna för vilka båtar som kan k-märkas hör att de ska vara byggda till och med år 1965, vara i gott skick och ha en väldokumenterad historia. 

Bland de nu k-märkta båtarna finns Aurelia som nuvarande ägare seglat, vårdat och underhållit de senaste 47 åren. En annan av segelbåtarna, Ilona, har efter sin tågtransport från Orust till Skellefteå blivit dessa vatten trogen. Ejdor, en drygt 100-årig ångslup har setts både i klassiska tv-programmen om Madicken och häromåret på båtmässan i Stockholm. 
– De gamla välskötta fritidsbåtarna är ett kulturarv som fortfarande används och finns spritt över hela landet. Därför vill vi uppmärksamma dem och deras ägare. De här båtägarna satsar både tid och pengar på båtar som vi andra sedan kan se till sjöss och vid bryggor, säger Mats Djurberg som är museichef på Sjöhistoriska.

Läs mer om Sjöhistoriskas arbete med k-märkning och om museets egen unika båtsamling på www.sjohistoriska.se

Bildtext: Segelbåten Ilona hör hemma i Skellefteå.