En svensktillverkad sjömina från andra världskriget har sprängts av Försvarsmaktens ammunitionsröjare utanför Muskö i Stockholms skärgård. Omkring 50 000 sjöminor kan finnas kvar i Östersjön och på Västkusten efter världskrigen. Det var en privatperson upptäckte minan, som ..." /> Sjömina sprängd utanför Möja | På Kryss Sjömina sprängd utanför Möja | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Sjömina sprängd utanför Möja

13 september, 2022 – 09.27 Kommentarer inaktiverade för Sjömina sprängd utanför Möja
Adobe RomanenkpAlexey

En svensktillverkad sjömina från andra världskriget har sprängts av Försvarsmaktens ammunitionsröjare utanför Muskö i Stockholms skärgård. Omkring 50 000 sjöminor kan finnas kvar i Östersjön och på Västkusten efter världskrigen.

Det var en privatperson upptäckte minan, som låg och flöt i vattnet på fjärden Mysingen öster om Muskö. Marinens röjdykare skickades till platsen och efter en inspektion beslutade de sig för att spränga den. Den svensktillverkade minan, av typen F31 där 31 står för det år minan tillverkades, tros ha placerats ut under andra världskriget.

— Man tog ned den under vattnet, apterade en sprängladdning intill minan och fjärrutlöste den. Av detonationen att döma innehöll den någon form av sprängämnen. Det är ganska ovanligt att de flyter, men det händer. Oftast ligger de på botten och rullar, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid Marinen.

Genrebild.