Sjöpolisen har fått en ny högfartsbåt med dubbla motorer på sammanlagt 880 hästkrafter, en Marell M15, som ska patrullera från Singö i norr till Trosa i söder. Båten, som är byggd i aluminium, är svensktillverkad och ..." /> Sjöpolisen får ny monsterbåt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Sjöpolisen får ny monsterbåt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Sjöpolisen får ny monsterbåt

15 december 2020 – 11:54 5 kommentarer
Sjöpolisen får ny monsterbåt

Sjöpolisen har fått en ny högfartsbåt med dubbla motorer på sammanlagt 880 hästkrafter, en Marell M15, som ska patrullera från Singö i norr till Trosa i söder.

Båten, som är byggd i aluminium, är svensktillverkad och framtagen primärt för polis, militär och för piratjakt. Den är 15 meter lång, fyra meter bred och väger runt tio ton. Ombord finns värmekamera, radar och kommunikationssystem. Det är en högsjöbåt med hög sjökapacitet som gör runt 40 knop skriver Länstidningen Södertälje.

Patrullområdet sträcker sig från Singö i norr till Trosa i söder samt delar av Mälaren.

Uppdragen omfattar allt från sjötrafikövervakning, beteendeövervakning avseende fortkörning och nykterhet till jaktbrott, misshandelsfall, sjuktransporter och båtmotorstölder.

Uppdragen sträcker sig även utanför landets gränser. Båten kommer också att gå i Medelhavet och bevaka gränsen mellan EU och Turkiet som en del i uppdraget för Frontex, EU:s gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå.

5 kommentarer »

 • Carl Johanson skriver:

  Precis! Och nog borde lotsar, kustbevakare och ambulanshelikopterförare förmånsbeskattas för vacker utsikt när det är godväder? Det är ju inte klokt att de ska få njuta av naturen på skattebetalarnas bekostnad!

 • Fjalar skriver:

  Vad hjälper 40 kn och 800 hkr om man ska ta sig från Trosa till Singö? Eller kora från Medelhsvet?
  Rena semestertillvaron skattefritt för besättningen skulle jag vilja påstå. Då finns både ekonomi, godtagbar miljöpåverkan och personal att undvara för tvivelaktiga ”uppdrag”.
  Nä, en ny leksak för upphöjda poliser, det är vad det är. Och en mygga gör ingen sommar, inte ens två !!! Ska den inte delas med västkusten också – det vore väl optimalt ????

 • Tragiskt att polisen måste köpa en monsterbåt för att hänga med de kriminella

 • Gustaf Eklöf skriver:

  Ser fin ut men jag hoppas att det blir fler än 1 st. Annars blir det inte så ofta man får se nån.

 • Kjell Hilding skriver:

  Vore intressant att höra hur de ansvariga fokuserar och utnyttjar resurserna optimalt: Singö till Trosa, lite Mälaren åsså Medelhavet.