Forskningsarenan för Public Safety (WARA-PS) tittar på frågor kring hur artificiell intelligens (AI) och autonoma system kan undsätta personer i vatten och svår terräng. I september bjöd WARA-PS in bland annat Linköpings universitet, Saab, Combitech, Ericsson, ..." /> Sjöräddning med hjälp av AI | På Kryss Sjöräddning med hjälp av AI | På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter, Säkerhet

Nya prylar/båtar   Nyheter   Säkerhet

Sjöräddning med hjälp av AI

27 september, 2022 – 10.06 Kommentarer inaktiverade för Sjöräddning med hjälp av AI
Foto: Peter Karlsson/Saab och Combitech

Forskningsarenan för Public Safety (WARA-PS) tittar på frågor kring hur artificiell intelligens (AI) och autonoma system kan undsätta personer i vatten och svår terräng.

I september bjöd WARA-PS in bland annat Linköpings universitet, Saab, Combitech, Ericsson, Axis Communications, Swedish Maritime Robotics Centre och Sjöräddningssällskapet för att följa ett fiktivt räddningsscenario där autonoma båtar och drönare söker igenom skärgården efter olycksdrabbade personer.

Båtar, drönare och markfordon är anslutna till en ledningscentral där mänskliga operatörer dirigerar och följer uppdraget via ett ledningssystem för att söka av vatten- och landområden medan kameror, sensorer och mjukvara observerar fynd. Operatörerna ser i realtid alla objekt som markerats och kan då kommendera exempelvis en drönare att ta sig närmare för en grundligare undersökning. 

– I scenariot tittar vi på hur tekniken kan hjälpa oss upptäcka sådant som det mänskliga ögat har svårt att se. Målet är att längre fram kunna utrusta farkosterna med mer autonomi. Till exempel att drönare kan bära mer intelligens och söka efter människor på egen hand för att sedan automatiskt kommendera in resurser, allt för att snabba upp sökförloppet. För att det ska bli verklighet krävs mer forskning och samarbete. Vi kommer tillsammans behöva ta ställning till nya frågor och utmaningar, berättar Jesper Tordenlid, Project Manager WARA PS och verksamhetsutvecklare Saab och Combitech.