Sommarsemestern inkluderar ofta olika aktiviteter vid eller på vattnet som utsätter ögonen för stora mängder skadligt UV-ljus. Här får du tips om hur du skyddar både ögonen och den tunna huden omkring på bästa sätt. När ..." /> Skydda ögonen från UV-ljus | På Kryss Skydda ögonen från UV-ljus | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Skydda ögonen från UV-ljus

26 juni, 2023 – 13.39 Ingen kommentar
Skydda ögonen från UV-ljus

Sommarsemestern inkluderar ofta olika aktiviteter vid eller på vattnet som utsätter ögonen för stora mängder skadligt UV-ljus. Här får du tips om hur du skyddar både ögonen och den tunna huden omkring på bästa sätt.

När vi vistas vid en strand eller på vatten är UV-strålningen alltid starkare. UV-ljus, eller ultraviolett ljus, kan vara skadligt för ögonen på grund av dess korta våglängd och höga energi. Överexponering av UV-ljus kan skada ögats yta och orsaka irritation, som exempelvis fotokeratit, solbränna på hornhinnan. Detta kan leda till obehag, smärta, suddig syn och ljuskänslighet.

Som regel är det bäst att ha polariserande glas vid och på vattnet då de tar bort oönskade reflexer från vattenytan. De möjliggör också att man kan se ner i vattnet.

För den som inte vill ha polariserande glas finns väldigt mörka glas som minskar reflexer. Dessa har en antireflexbehandling på glasets baksida samt en spegel på framsidan som minskar vattnets blänk, så att man kan se krusningar på ytan. 

Det kan även vara bra att satsa på sidoskydd för ströljus. Det finns båtsportglasögon med kraftigt kupade sidoskydd för att minska ljusinsläpp bakifrån och från sidorna.

När man vistas på vattnet är det också en fördel om glasen är vattenavvisande. Ytan på glasen är då hydrofob, det vill säga glaset stöter bort vattnet. Det finns flera båtsportglasögon med denna funktion. Behöver man slipning för att se på både på långt håll och nära håll, bör man tänka igenom vilka avstånd skärpan ska fungera på, till exempel för att se sjökort och GPS.

– Långvarig exponering för UV-strålning kan öka risken för utveckling av ögonsjukdomar som grå starr och degenerativa ögonsjukdomar som åldersrelaterad makuladegeneration (AMD). Genom att skydda ögonen kan du minimera risken för skador på dina ögon från UV-ljus och skydda din syn även för framtiden. Försäkringen är både enkel och billig – använd alltid solglasögon eller sportglasögon av bra kvalitet, säger Håkan Broman, legitimerad optiker på Synsam.

Optikerns råd för att skydda ögonen

Använd solglasögon. Välj solglasögon med UV-skyddande linser som blockerar 100 procent av både UVA- och UVB-strålning. Använd solglasögon som har märkningen ”UV400” för att försäkra dig om att de skyddar mot alla former av skadlig UV-strålning. Stora och breda bågar skyddar också den känsliga och tunna huden runt ögonen. 

Bär bredbrättad hatt eller keps. Komplettera solglasögonen med en bredbrättad hatt eller keps för att skugga dina ögon från direkt solljus och UV-strålning som kan nå ögonen från sidorna.

Undvik att vistas utomhus under de starkaste soltimmar. Försök att undvika att vara ute i direkt solsken under de timmar då solen är som starkast, då är UV-strålningen som mest intensiv. Använd solglasögon eller aktivitetsglasögon av hög kvalitet.

Skydda barns ögon. Barns ögon är särskilt känsliga för UV-strålning. Se till att de bär solglasögon som passar ordentligt och ger fullständigt UV-skydd.

Stock.adobe.com

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar