Hem » Löpsedel, Ombord

Löpsedel   Ombord

Släktingar till Petter Norberg funna?

8 februari 2014 – 12:32 3 kommentarer

Bok_Norberg_vPostPetter Norberg från Härnösand blev möjligen förste svensk genom Nordvästpassagen i början på 1900-talet, och andre Skandinav efter norske Roald Amundsen.

Det saknas dock bevis för att han gick genom hela passagen, men han jobbade där uppe i många år – och möjligen har han också lämnat barn efter sig. Peter skrev till På Kryss och hade träffat en 80-årig man som uppger att han möjligen är en släkting till Petter.

Så här skriver Peter:

”Hej. Fick av en tillfällighet syn på artikeln om Petter Norberg. Eftersom jag har fantiserat en hel del om vem denne Norberg kan ha varit så blev jag, minst sagt, överraskad.

I somras seglade jag NW och träffade då en man som enligt egen utsago var halvsvensk. Han heter Tommy (Tom) Norberg och berättade om sin far som hade varit kustskeppare i NW, en av hans båtar låg vrak bara några kilometer ifrån Bernard Harbour där vi träffades. Jag vet inte om denne Tommy Norberg är känd här i Sverige, men han själv verkade inte veta mycket mer än att han var halvsvensk, så han kan vara en okänd son till Petter.

Kanske är detta av intresse för släktingar här i Sverige.

/Peter”

Två tidigare inlägg om Petter; Förste svensk och en insändare från en släkting.

3 kommentarer »

 • Stefan Norberg skriver:

  Hejsan! Vet ni när Petter Norberg var född, jag har en Petter Norberg i min släkt som föddes 1875 i Nora , Lövvik i Västernorrlands län.

 • Erik Norberg skriver:

  Vad roligt att läsa. Petter var ju min farfars storebror. Den du träffade måste vara son till John Norberg. Har väl blivit Jonny ”over there”

 • Peter Bonsirven skriver:

  Jag har letat vidare på nätet och funnit uppgifter om att Tommy Norberg är son till Johnny Norberg och Lena Algiak. Petter är i så fall Farfar.
  Tommy har inte mindre än tio barn i två äktenskap.
  Hans fullständiga namn är Tommy Pigalak Norberg.