Med hjälp av Svenska Båtunionens tjänst Havstulpanvarning vet båtägare när det är dags att tvätta båtens botten och slipper använda giftig bottenfärg. Havstulpanerna, som är ett litet kräftdjur, trivs bäst på rena båtbottnar utan bottenfärg. De ..." /> SMS varnar för havstulpaner | På Kryss SMS varnar för havstulpaner | På Kryss
Hem » Ombord

Ombord

SMS varnar för havstulpaner

16 juni, 2020 – 10.31 4 kommentarer
SMS varnar för havstulpaner

Med hjälp av Svenska Båtunionens tjänst Havstulpanvarning vet båtägare när det är dags att tvätta båtens botten och slipper använda giftig bottenfärg.

Havstulpanerna, som är ett litet kräftdjur, trivs bäst på rena båtbottnar utan bottenfärg. De gör så att båten går långsammare och släpper därmed ut mer avgaser. Den 15 juni startade Svenska Båtunionen Havstulpanvarningen för sommaren 2020. Cirka 100 frivilliga observatörer längs den svenska Östersjökusten rapporterar när havstulpanerna har börjat sätta sig och det är dags att tvätta båtens botten.

– Havstulpanens larver sätter sig fast en gång om året. När tillräckligt många observatörer i ett område rapporterar om larver så går vi ut med en havstulpanvarning via SMS och e-post till cirka 19 000 mottagare, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen.

Havstulpanerna kan tvättas bort inom två veckor i till exempel en borsttvätt, med högtryckstvätt på land eller med borste i vattnet.

Läs mer på: www.havstulpan.se

4 kommentarer »

 • Jan Andersson skriver:

  Norra svenska västkustens farvatten och gästhamner är en normal sommar fulla med fritidsbåtar. Övervägande norska, som till antal och storlek helt utklassar de svenska. I Norge finns inga restriktioner om giftfria bottenfärger, och norska båtar är helt säkert bottenmålade i Norge. De svenska båtägarna åker över gränsen och köper norsk bottenfärg, dessutom till halva priset mot värdelös svensk dito.

  Passa på, kära miljönissar, att mäta hus det blir i år! Då får norska båtar inte besöka svenska hamnar, och svenskar får inte komma över gränsen till en norsk färghandel.

  Om skillanden ärligt är betydande köper jag gärna er verklighetsbeskrivning.

 • Reidar Stolt skriver:

  Har någon utredning gjorts om ”olägenheten” med bottenfärg gentemot ökade utsläpp pga beväxning + transporten till/från en båttvätt + utsläppen från själva tvättprocrssen + transporten till/från för den som sköter tvätten? Det är väll SUMMAN av miljöpåverkan som skall beräknas?
  Om det nu ens finns en båttvätt…
  /Reidar

 • Lennart falck skriver:

  På Västkusten växer det kontinuerligt, med några toppar under sommaren.

  Havstulpanvarningar finns ej

  Mvh
  Lennart F

 • Lars-Olof Carlund skriver:

  Och Västkusten?