Solisterna är nätverket i Svenska Kryssarklubben för dig som gillar att segla, men saknar båt. Eller för dig som är ensam ombord och vill ha sällskap. – Här träffar du trevliga människor och kommer samtidigt ut ..." /> Solisterna trivs bäst tillsammans | På Kryss Solisterna trivs bäst tillsammans | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Solisterna trivs bäst tillsammans

12 juli, 2022 – 09.00 Kommentarer inaktiverade för Solisterna trivs bäst tillsammans
Bild: På Kryss nr 3–22, s 66

Solisterna är nätverket i Svenska Kryssarklubben för dig som gillar att segla, men saknar båt. Eller för dig som är ensam ombord och vill ha sällskap.

– Här träffar du trevliga människor och kommer samtidigt ut på sjön, säger Berth Andreasson från Västkustkretsen.

Solisterna bildades för 22 år sedan på initiativ av Astrid Kam och Inger Söderlund i Västkustkretsen. De hade av olika anledningar blivit utan båt och saknade att komma ut på sjön.

– De satte in en annons i vår kretstidning Västpricken för att se om det fanns fler i samma situation som ville fortsätta segla, säger Berth Andreasson.

I dag består Solisterna av runt 90 skeppare och gastar från hela Västkusten. Berth driver nätverket tillsammans med Mia Raunegger.

– Jag skilde mig för ett antal år sedan och tyckte det var intressant att få gastar. Konceptet är ju trevligt överlag, att få träffa olika människor. Dessutom kan man få hjälp med vårrustning och mastning också.

Utöver olika träffar och föredrag hålls även tre eskadrar per år, oftast under en långhelg. Vinden får bestämma vart det bär av. Fördelningen mellan män och kvinnor är ganska jämn i nätverket, även om det är fler män som är båtägare. Solisterna passar också bra för den som precis har skaffat en ny båt och känner sig osäker att hantera den på egen hand.

– Det finns flera erfarna gastar i vårt nätverk, så om du anmäler dig och vill ha ”starthjälp” finns det goda möjligheter att någon ställer upp.

Den som vill vara med i Solisterna får skriva upp sig på en kontaktlista som uppdateras och sprids två gånger om året. På så sätt kan intresserade kontakta varandra när det är dags att segla. Båtägare förväntas ha fullgod säkerhetsutrustning och gastar ska helst ha tidigare sjövana så att de vet vad som gäller ombord.